např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

    Borůvky jsou známé tím a výborným zdrojem vitamínu C. Borůvky jsou známé i díky tomu že působí proti stárnutí. Také jsou velmi vhodné do diety protože obsahují vitaminy a antioxidanty

     

    Borůvky a zdravíChodí se na ně hromadně do lesa, zbožňujeme je v koláčích, knedlících i jen tak samotné a mají mimořádně zdravotní účinky. Borůvky patří mezi nejzdravější potraviny na světě a my vás z nich navíc naučíme připravovat chutný nápoj. Borůvky jsou známé i díky tomu že působí proti stárnutí. Také jsou velmi vhodné do diety protože obsahují vitaminy a antioxidanty. Miska borůvek obsahuje pouze 80 kalorií a přitom 4g vlákniny, která je zdraví prospěšná.

    Dopřejte si štíhlou postavu i lepší náladu

    Borůvky, podobně jako další příbuzné drobné bobuloviny, obsahují mnoho antioxidantů, které mají v našem těle téměř zázračné účinky. Díky neustálému boji s volnými radikály a dalšími škodlivinami zpomalují stárnutí a pomáhají předcházet vážným chorobám, především rakovině.

    Hlavní benefity borůvek pro naše zdraví

    • Obsahují proti rakovině překypující antioxidanty, které bojují s rakovinou a dalšími nemocemi.
    • Snižují hladinu choresterolu a podporují zdraví srdce.
    • Zabraňuje makulární degeneraci.
    • Podporuje zdraví močových cest
    • Byly nazvány potraviny pro mozek, působí jako prevence proti Alzhaimerovou nemoci
    • Učinky proti stárnutí jsou také potvrzeno
    • Také jsou vhodné pro diabetiky a prevence proti cukrovce

    Když do jídelníčku zařadíte dostatek borůvek, můžete se těšit na:

    • lepší zrak
    • zdravé močové cesty
    • bystřejší mozek
    • zdravé srdce
    • štíhlou linii
    • bezproblémové zažívání
    • veselejší náladu
    • silnější imunitu

    Ne vždy máte možnost si borůvky nasbírat sami. Jak ve stánku nebo v obchodě poznáte, které borůvky jsou plné zdraví? Vybírejte spíše menší a tvrdší kuličky s hladkým povrchem, při zatřesení s krabičkou by měli samostatně poskakovat.

    S chutí borůvek experimentujte!

    Borůvky mají velmi specifickou chuť, jídlům navíc dodávají zajímavou barvu. Přidávat borůvky do sladkých jídel, jako jsou buchty nebo knedlíky, je ale škoda. Už proto, že při tepelné úpravě přijdou o velkou část cenných látek. Pochutnejte si na nich bez přidaného cukru. Vyzkoušejte čerstvou borůvkovou šťávu. V ní všechny antioxidanty, vitaminy i minerály zůstanou, a tělo si s ní navíc poradí ještě lépe než s kuličkami. Borůvky přidávejte jako doplněk ke svým oblíbeným odšťavňovacím receptům nabo smoothie! Nebo vyzkoušejte jednu z těchto kombinací:

    • borůvky, několik listů špenátu, okurka
    • borůvky, červená řepa, hrst jahod, citron
    • borůvky, dvě jablka, dvě mrkve
    • borůvky, brokolice, celerové stonky, tři mrkve

    Záměrně neuvádíme, kolik borůvek do receptů patří. Čím více jich do přístroje přidáte, tím lépe! Nezapomeňte použít vhodný odšťavňovač. Dopřejte si osvěžení, které umí víc, než jen zahnat žízeň.

    Proč patří borůvky mezi superpotraviny?

    Vám to ještě nestačí? Ok, přidáme dalších několik bodů:

    Prvotřídní zdroj vitamínu C

    Borůvky jsou známé tím a výborným zdrojem vitamínu C. Ten naše tělo bezpodmínečně potřebuje k vytváření kolagenu a hlídání zdravých dásní, či kapilár (vlásečnic, čili cév s nejmenším průměrem). Kromě toho vitamín C má základní význam pro absorpce železa a uchovávání bezproblémové imunity a obrannyschopnosti organismu.

    Základ dalších vitamínů

    To ale nejsou ani zdaleka všechny vitamíny, jejichž zdrojem jsou právě borůvky. Je důležité připomenout, že kromě vitaminu C se v nich nachází i mnoho vitamínu A, E a zároveň i vitamínu K. Aby toho nebylo málo, borůvky mají stejně odpovídající množství manganu, který má opodstatnění v procesu vývoje lidských kostí a také v látkové přeměně sacharidů, jakož i bílkovin.

    Množství antioxidantů

    Jak jsme již naznačili, borůvky jsou nejbohatší co se týče zdrojů antioxidantů. Antioxidanty jsou právě ty látky, které ochraňují naše tělo před vlivy škodlivých látek. Kromě toho antioxidanty podporují růst buněk, zabraňují jejich zničení a zároveň snižují proces stárnutí (Alzheimer).

    Fytonutrienty, kouzelné látky

    Díky těmto látkám mají borůvky znamenité sytě tmavé zbarvení. Fytonutrienty mají významnou antioxidační sílu a osvědčily se i při léčbě silných zánětů. Zdroj obrázku: Freeimages.com / azzurrodesign