např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Brokolice - superpotravina, která bojuje proti rakovině

    Vědci zjistili, že pouze čtyři porce brokolice týdně už chrání muže před rakovinou prostaty. Přičemž jedna porce brokolice je kolem 150 až 200 g.

     

    Brokolice jako superpotravinaTrocha teorie o brokolici a zdraví na úvod. Sloučenina v brokolici - glukorafan se enzymem myrozinázou v našem těle promění na jeho metabolit, který se nazývá sulforafan. Tato látka patří mezi isothiokyanáty, a je zodpovědná za mnohé, zdraví prospěšné vlastnosti brokolice. Známé je, že sulforafan má antidiabetické a antimikrobiální účinky. Zabíjí také rakovinné kmenové buňky. Kromě jiných pozitivních vlastností, zlepšuje náš krevní tlak a funkci ledvin. Výhody plynoucí z brokolice jsou k dispozici také obecně v brukvovité zelenině, která obsahuje isothiokyanát: v růžičkové kapustě, květáku, zelí, rukole, řeřiše a křenu.

    Dokonalý ochranný štít proti rakovině

    Sulforafan je sloučenina síry. Tím, že zabíjí kmenové rakovinné buňky, zpomaluje růst nádoru. Někteří vědci se domnívají, že eliminace nádorových kmenových buněk může být klíčem ke kontrole rakoviny. To je něco, co současná chemoterapie ještě nedokáže, ale potraviny ano! Studie provedené v roce 1990 ukázaly, že glukorafan - předchůdce sulforafanu - nacházející se v brokolici, zvyšuje činnost buněčných enzymů, které nás chrání před molekulárním poškozením karcinogenními (rakovinnými) látkami. Dále se zjistilo, že sulforafan normalizuje methylaci DNA. Jde o proces, při kterém se přidá k části molekuly DNA methylová skupina (jeden atom uhlíku, připojený ke třem atomům vodíku). DNA methylace je zásadní součástí normální funkce buněk: umožňuje buňkám "vzpomenout si, co jsou, a odkud pocházejí", a je také důležitá při regulaci genové exprese (výraznosti). Abnormální methylace DNA hraje klíčovou roli při rozvoji téměř všech typů rakoviny. Navíc sulforafan z brokolice aktivuje více než 200 různých genů. Ukazuje se, že brokolice obsahuje potřebné složky na "zapnutí" genů, které brání vzniku rakoviny, a "vypíná" ty, které pomáhají při jejím rozšiřování. Nemusíme ani zkonzumovat náklaďák naložený brokolicí, abychom mohli využívat jejích výhod.

    4 porce brokolice týdně

    Vědci zjistili, že pouze čtyři porce brokolice týdně už chrání muže před rakovinou prostaty. Přičemž jedna porce brokolice je kolem 150 až 200 g. Během provedené studie výzkumníci shromažďovali vzorky tkáně a zjistili, že u mužů, kteří jedli brokolici, nastaly stovky prospěšných změn v genech, které hrají důležitou roli v boji proti rakovině.

    Sulforafan zabraňuje nejen vzniku rakoviny prostaty

    Jiní výzkumníci se zaměřili na studium účinku sulforafanu na rakovinu prsu. Zjistili, že v laboratorních podmínkách brání růstu lidských prsních rakovinných buněk tím, že narušuje činnost proteinů - mikrotubulů, které podporují buněčné dělení uvnitř nádorových buněk. Je zajímavé, že některé léky proti rakovině také účinkují tímto způsobem. Nicméně, ve prospěch brokolice hovoří fakt, že nevyvolává žádné nežádoucí vedlejší účinky, které se vyskytují při užívání syntetických léků. Předchozí výzkum také prokázal, že sulforafan může dokonce přinutit rakovinné buňky tlustého střeva, aby "spáchali buněčnou sebevraždu". Sulforafan své kouzlo účinku doplňuje jinou funkcí - posiluje činnost detoxikačních enzymů, které zabraňují působení látek, podporujících vznik rakoviny. Zajímavým aspektem strategie chemoprevence je, že téměř nikdy není orgánově specifická. Spíše chemoprevence vytváří obecný rakovinný ochranný štít, který blokuje několik kroků, společně se podílejících na tvorbě rakoviny. Takto si vědci vysvětlují, proč je brokolice schopna působit na různé typy rakoviny.

    Klíčky brokolice - ještě silnější

    Malé množství čerstvých klíčků brokolice obsahuje tolik ochrany proti rakovině, jako větší množství zralé zeleniny. Podle vědců z Johns Hopkins University, v 5 g klíčků je stejné množství glukorafanu, jak se nachází v 150 g zralé brokolici. Skutečně - rozborem bylo zjištěno, že 3 dny staré výhonky brokolice (nebo květáku) obsahují od 10 do 100-krát více glukorafanu, než se nachází ve stejném množství dospělých rostlin! Takže, pokud hledáme levnou superpotravinu, jsou to klíčky. Výhodou je, že je konzumujeme v syrovém stavu.

    A tady je dalších 5 důvodů, proč zařadit do pravidelné diety klíčky

    1. Tím, že obsahují až 100-krát více enzymů, jak syrové ovoce a zelenina, naše tělo získává více vitamínů, minerálů, aminokyselin a esenciálních tuků z potravin. 2. Lepší kvalita bílkovin, větší obsah vlákniny. 3. Obsah vitamínů a esenciálních mastných kyselin se v průběhu klíčení dramaticky zvyšuje. Například, v závislosti na druhu klíčku, obsah živin se může zvýšit až o 30-násobek původní hodnoty v průběhu několika dnů klíčení. Slunečnicová semena a hrachové klíčky se nacházejí na začátku seznamu všech semen, které můžeme nechat naklíčit. Obvykle jsou asi 30-krát výživnější než biozelenina, kterou vypěstujeme v naší zahradě. 4. Minerály, jako je vápník a hořčík, se během klíčení navážou na bílkoviny, čímž se stávají pro tělo lépe využitelné. 5. Klíčky můžeme snadno pěstovat ve své vlastní kuchyni, takže přesně víme, co jíme. A protože jsou velmi levné, cena neposkytuje žádnou omluvu, proč bychom si je nemohli dovolit.

    Jak brokolicové klíčky pěstovat?

    Brokolicové klíčky vypadají a chutnají podobně jako vojtěšky, a doma je snadno vypěstujete i při omezeném prostoru. Důležité je, abychom používali organické semena. Z kila semen pravděpodobně vypěstujeme více než 10 kg výhonků, a ze zmíněného přepočtu výzkumníků to může znamenat tolik fytochemikálie chránících před rakovinou, jak se nachází v 100 kg brokolice! Pokud nemáme speciální nádobu na klíčení semen, postupujeme následovně: Na jeden den zalijeme v poháru 5 g semen brokolice, přičemž jejich dvakrát během dne propláchneme. Potom je necháme doklíčit ve vlhké misce, a denně je jednou až dvakrát proplachujeme, abychom zabránili růstu plísní. Konzumujeme je tehdy, když jsou klíčky dlouhé 3 až 5 milimetrů.

    VIDEO: Zázračná brokolice