např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Camu Camu - bomba přirozeného vitamínu C

    K nejzajímavějším zdravotním benefitům Camu Camu patří jeho schopnost zlepšit náš imunitní systém, chrání před chronickými onemocněními, snížuje zánět v těle, je perfektní na detoxikaci organismu, pomáhá předcházet virovým infekcím, podporuje zdraví očí. Co dál? Přečtěte si náš článek.

     

    Camu Camu je další superovoce z Jižní Ameriky, konkrétně z Amazonského pralesa Peru a Brazílie. Jižní Amerika obecně je nejbohatší zdroj různých druhů ovoce. Snad nikde jinde nenajdeme tolik druhů, jako právě zde. Navíc se tyto druhy svým obsahem a přínosem pro lidský organismus, stávají tzv. superovoce. Příkladem takového superovoce je třeba Lucuma.

    Camu Camu je ovoce plné vitamínu C

    Camu Camu se může pyšnit titulem jednoho z nejbohatších zdrojů přírodního vitaminu C, s nejlepším vstřebáváním do lidského organismu. Jde o jedno z nejdražších ovoci obecně v Peru. Donedávna toto ovoce nebylo až tak známé, avšak právě obsah vitaminu C si získal pozornost světa. Největším odběratelem je Japonsko.

    Jak Camu Camu vypadá?

    Camu Camu je nízký strom s latinským názvem "Myrciaria dubia", známý je také pod názvy cacari nebo camocamo. Dorůstá do výšky 3 až 5 metrů. Strom má malé květy a nasládlou vůni. Divoce rostoucí plody Camu Camu domorodci sbírají přímo do kánoe. Z divokého stromu je možné získat kolem 12 kilogramů ovoce. V případě kultivace, je možné z jednoho hektaru vysazených stromů získat až 12 tun ovoce.

    Plody Camu Camu se sbírají až při dosažení maximální zralosti. Sklizené plody se fermentují a suší přímo na slunci, přičemž působením slunečního záření se odpaří veškerá vlhkost. Po sušení se drtí na jemný Camu Camu prášek.
    V podstatě ani neexistují zdokumentovány tradice o používání Camu Camu. Je pravděpodobné, že ani nikdy nebylo používáno jako nutriční potravina.

    Tento vitamín C je mnohem účinnější než ten syntetický

    Možná kvůli své velmi kyselé chuti, kterou lze ocenit spíše v receptech jako ingredienci. Kyselost je pochopitelná, kvůli vysokému obsahu vitaminu C, který představuje 2-3% z čerstvé bobule, 30x více než v pomerančích, 3x více než v aceroly. Proto se z Camu Camu vyrábí prášek a distribuuje do západního světa jako součást zdravé výživy. Klinické doklady ukazují, že v této formě, spolu s bioflavonoidy a jinými fytochemikáliemi, je mnohem účinnější než syntetický vitamin C. Fytochemikálie v Camu Camu jsou vysoce účinné při odstranění viru herpes. Ve skutečnosti je v seznamu anti-herpetických prostředků na prvním místě.

    Camu Camu obsahuje ale také další vitamíny a minerály

    Kromě vitamínu C je toto malé bobulové ovoce zdrojem dalších živin - vitaminů skupiny B (niacin, riboflavin), železa, fosforu, draslíku, aminokyselin. Rovnováha všech těchto živin dělá z komplexu vitaminu C v Camu Camu ideální přírodní zdroj zdraví. Díky vysokému obsahu vitaminu C a spolufaktory si Camu Camu ovoce vysloužilo u fajnšmekry přívlastek "najvitamínovější" ovoce na světě.

    Camu Camu a jak může pomoci našemu zdraví

    Camu Camu získalo přívlastek "anti-aging", protože značně zpomaluje procesy stárnutí buněk všech orgánů, pokožky i celého organismu. Pro své antimutagenní vlastnosti pomáhá předcházet genetickým mutacím. Camu Camu působí i antisepticky, ničí bakterie. Má výrazný účinek proti depresi, úzkosti, záchvatům paniky, zlepšení nálady, dokonce se používá při odvykání léků proti depresi. Používá se i při léčbě ADHD - porucha pozornosti a hyperaktivita. Používá se také při nachlazení a chřipkových stavech. Je vhodným doplňkem při fyzické a psychické zátěži. "Speciálními" složkami Camu Camu jsou myrtillin, který stabilizuje cukr v krvi a kyselina gallová, která působí proti plísním. Pro svůj obsah vitamínů a minerálních látek se Camu Camu - Myrciaria Dubí používá jako dietetikum. Je také významným zdrojem vápníku.

    Je vám to málo? Podívejte se na další benefity Camu Camu pro naše zdraví:

    • Posiluje a chrání játra
    • Pomáhá předcházet revmatickým onemocněním a artróze
    • Mírní již existující záněty a snižuje bolest kloubů
    • Chrání před chřipkou a nachlazením
    • Chrání oční sítnici a oční nervy
    • Pomáhá zredukovat postup Parkinsonovy nemoci
    • Přispívá k udržení dobrého stavu srdce, cév a krevního oběhu
    • Chrání před neurodegenerativními onemocněními jako Alzheimer
    • Pomáhá při nervozitě a depresi
    • Podporuje lepší náladu a vitalitu
    • Pomáhá překonávat již existující infekce

    Doporučené dávkování Camu Camu

    1 čajovou lžičku (3-4g) smíchejte s vodou, džusem nebo jiným oblíbeným nápojem, 1 x nebo 2 x denně. 

    Prášek z Camu Camu si kupte zde.