např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?

    Jaké jsou rozdíli mezi zeleným a černým čajem? Je některý z nich zdravější? A pokud ano, který? Přečtěte si náš článek s porovnáním zeleného a černého čaje.

     

    Zelený i černý čaj se vyrábí z listů rostliny Camellia sinensis (česky tedy Čajovník čínský), avšak procesy, které listy podstoupí při zpracování jsou jiné. Listy určené na černý čaj jsou plně okysličené zatímco listy na zelený čaj jsou před vysušením trošku napařeny. Černé čaje nejčastěji pocházejí z plantáží v Africe, Indii, na Srí Lance a v Indonésii, zatímco zelené čaje pocházejí ze zemí Dálného Východu jako Čína a Japonsko.

    Obsah flavonoidů v černých a zelených čajích

    Černý i zelený čaj obsahují přibližně stejné množství flavonoidů avšak liší se v jejich chemickém složení. Zelený čaj obsahuje více jednoduchých flavonoidů zvaných katechiny, zatímco v černém čaji se během zpracování oxidací vytvářejí z těchto jednoduchých flavonoidů komplexnější druhy zvané theaflaviny a thearubiginy. Následující tabulka uvádí průměrné hodnoty pro různé druhy flavonoidů nacházejících se v zeleném a černém čaji, i když tyto hodnoty se mění v závislosti na druhu listu, prostředí růstu, zpracování, výroby a dalších faktorech.
     

     Flavonoidy  Zelený čaj (průměr na 100g)  Černý čaj (průměrna 100g)
     Katechiny  14,2g  4,0g
     Teaflaviny  -  0,94
     Flavonol glykosidy  0,64  0,47
     Flavon C glycosidy  0,086  0,051
     Polyfenoly celkem*  16,0 15,6 

     
    * Většina polyfenolů v čaji jsou flavonoidy. Oolong čaj má částečně fermentované listy se strukturou flavonoidů mezi zeleným a černým čajem.

    Užitek flavonoidů v čaji pro zdraví

    I když proces oxidace mění typ obsažených flavonoidů, jejich celková hladina a jejich celková antioxidační síla je stejná v obou druzích čajů. Výzkum ukazuje, že antioxidanty, jako ty nalezené v zeleném a černém čaji, mohou hrát ochrannou roli před různými nemocemi jako jsou nemoci srdce, mrtvice a některé druhy rakoviny.

    Prospěšnost zeleného čaje

    Zejména zelený čaj se spojoval s ochrannými účinky proti některým druhům rakoviny, včetně rakoviny plic, žaludku a jeho předrakovinných stavů a ​​žaludečního kataru. A co víc, japonská výzkumná studie ukázala, že běžná spotřeba zeleného čaje (více než 3 šálky denně) může chránit před návratem rakoviny prsu v raném stádiu.

    Možné ochranné mechanismy čaje nejsou jasné, ačkoli několik laboratorních studií i studií na zvířatech se jejich pokouší objasnit. Včetně studie, která ukázala, že polyfenol zeleného čaje epigallokatechin (EGC) brzdí replikaci DNA v leukemických buňkách, což vede k jejich zániku.

    K tomu, abychom lépe porozuměli ochranné síle antioxidantů černého a zeleného čaje je nutný další výzkum. Jedna laboratorní studie ukazuje, že černý čaj je efektivnější než zelený čaj jako chemopreventor proti různým volným radikálům, kyslíku a sloučeninám dusíku. Přesto, v jiné studii, byly zelený i černý čaj stejně účinné jako ochrana proti toxicitě Oxidu dusíku. Navíc zelený čaj má potenciální protirakovinný a antioxidační účinek. Další studie ukazují, že zelený čaj má také protizánětlivý, protitrombotický, cholesterol snižující, protivirózní a protibakteriální účinek.

    I když počet vědeckých studií prokazujících zdravotní prospěch zeleného čaje se zvyšuje, stále není konečný a poskytuje prostor pro další výzkum.

    Zelený čaj a ochrana kůže

    Rada studií na zvířatech ukázala, že lokální léčba nebo orální konzumace polyfenolů zeleného čaje zabraňuje působení chemických karcinogenů nebo ultrafialového záření vyvolávajících kožní nádory u různých druhů živočichů. Léčba pokožky polyfenoly zeleného čaje má vliv na biochemické cesty způsobující zánět pokožky, množení buněk a na vznik nádorů. Tyto vlivy byly potvrzeny studií na lidech, kde lokální aplikace polyfenolů zeleného čaje chránila před vlivem UV záření, včetně poškození DNA. Hlavně na základě studií na zvířatech, mnoho společností přidalo do svých výrobků pro péči o kůži výtažky zeleného čaje. I přesto stále dobře nerozumíme jeho vlivem na lidskou pokožku, a proto je v této oblasti zapotřebí další výzkum.

    Zelený čaj a hubnutí

    Předběžný výzkum publikovaný v American Journal of Clinical Nutrition (Americký žurnál klinické výživy) se domnívá, že výtažek zeleného čaje může urychlit hubnutí, a to urychlením oxidace tuku. V této studii výzkumníci pozorovali 6 týdnů 10 mužů ve věku 20 až 30 let a zjistili, že ti z nich, kterým podávali extrakt ze zeleného čaje, spotřebovali za den více kalorií než ostatní. Na potvrzení vlivu zeleného čaje na hubnutí je však zapotřebí další výzkum.

    Který čaj tedy pít? Zelený nebo černý?

    Zdravotní účinky pití černého i zeleného čaje jsou srovnatelné, oba dopomáhají ke zdraví a dobrému pocitu. Rozhodnutí, který z těchto čajů pít, je prostě víceméně záležitost chuťová.

     

    Koupit bylinný čaj