např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Černý rybíz je superpotravina - proč?

    Ptáte se, proč je černý rybíz tak zdravý, že ho nazýváme superpotravinou? Přečtěte si náš článek o jeho zdravotních benefitech a pochopíte sami.

     

    černý rybíz a zdravíMalé bobulky černého rybízu vyznačují se typickou nezaměnitelnou zvláštní aromatickou vůní a chutí. Právě toto je důvod, proč je mnoho lidí "zatracuje" a nemá zájem o toto výjimečné bobulové ovoce. Avšak je to obrovská škoda.

    Co černý rybíz obsahuje?

    Podívejte se za zdravé látky, které můžete v kuličkách černého rybízu nalézt.

    1. Glukóza a fruktóza - perfektní zdroje energie

    Černý rybíz obsahuje cenné výživné a pro zdraví člověka velmi užitečné látky. Z cukrů je to zejména glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr), které jsou lehce stravitelné, přitom jsou to velmi bohaté zdroje energie. Celkový obsah cukrů v černém rybízu je 5,5 až 7,5%.

    2. Organické kyseliny

    Organické kyseliny zajišťují plodům a výrobkům z nich osvěžující kyselou chuť a podporují trávení. I vitamin C je stálejší v kyselém prostředí. Obsah kyselin se pohybuje od 2 do 4%.

    3. Mnoho vitamínu C

    Černý rybíz obsahují nejvíce vitaminu C ze všech pěstovaných druhů ovoce (150 až 220 mg ve 100 g ovoce). Vitamin C působí proti infekčním chorobám, při tvorbě vaziva, regeneraci kostních tkání a při hojení ran. Známý je i jeho účinek proti kornatění cév. Lidský organismus ho neumí vyrobit, ani ukládat do zásoby, ale je odkázán na pravidelný přísun z rostlinné potravy.

    Zajímavost: Výrobky z černého rybízu mohou velmi účinně doplňovat vitamin C v zimě a na jaře, kdy je strava chudá na tento vitamín.

    4. Další vitamíny v černém rybízu

    Černý rybíz navíc obsahují v menším množství i ostatní vitamíny a minerální látky, které jsou důležitými součástmi enzymů. Černý rybíz obsahuje velmi důležité vitamíny P, E a B.

    5. Resveratrol

    Z pektinů je to zejména resveratrol, vyšší množství obsahují pouze ostružiny a plody rakytníku. Obsažené pektiny jsou nápomocné při boji s rakovinou.

    6. Zdravé flavonoidy, třísloviny a minerály

    Z flavonoidů je to zejména kempferol, kvercetin a myricetin, dále obsahují třísloviny, silice a éterické oleje, aminokyseliny glutamin a asparagin, také minerály především vápník, železo, hořčík, draslík a mangan.

    Černý rybíz a jeho benefity pro naše zdraví

    Podívejte se na výpis jen několika benefitů černého rybízu pro naše zdraví:

    • Působí močopudně a potopudně
    • Proti hnilobě, artritidě a kurdějím
    • Pomáhá při průjmech
    • Posiluje žaludek, uleví od problémů s trávením
    • Má pozitivní účinek na cévy, léčba křečových žil
    • Chrání buňky před volnými radikály
    • Posiluje imunitu, činnost srdce a svalů

    Díky značnému množství antioxidantů jsou vhodnou prevencí proti demenci, stárnutí buněk, tkání a orgánů, nástroj k léčbě a prevenci aterosklerózy a kornatění cév. 

    Zpracování černého rybízu a na co si dávat pozor

    Nejčastěji se plody zpracovávají na kompoty. V konzervárenském průmyslu je dřeň z černého rybízu součástí džusů, dětské výživy apod. Při jejich zpracování je třeba si uvědomit, že vitamín C je velmi nestálý. Stykem se vzduchem se znehodnocuje, vysoká teplota a styk s kovy zvyšují ztráty vitamínu C. Sterilizací v uzavřených sklenicích nebo plechovkách se ztráty snižují. Naproti tomu při vaření džemu a marmelády nemůžeme počítat s uchováním vitaminu C. Nejméně vitamínu se ztrácí při mražení, sušení a kompotování. Mražený rybíz obsahují 98 mg vitaminu C a kompot 70 mg vitaminu C v 100 g výrobku. To je více než obsahují čerstvé pomeranče a citrony (40 až 50 mg ve 100 g ovoce).

    Kupte si u nás sušený černý rybíz, který obsahuje velké množství vitamínu C.