např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Chia pudink s různými příchutěmi - jednoduchý recept

    Chia pudink je jednoduchý a chutný způsob, jak snadno získáte výhody chia semen pro své tělo. Příprava trvá jen několik minut, a výsledná pochoutka má dostatek bílkovin a živin.

     

    Chia semínka prostě milujeme. Chia semena mají více vápníku než mléko, více antioxidantů než borůvky a více Omega-3 než losos. Jsou ideální do mnoha receptů, protože mají super schopnost zahuštění a vznikne z nich takový zdravý gel. Chia pudink je jednoduchý a chutný způsob, jak snadno získáte výhody chia semen pro své tělo. Příprava trvá jen několik minut, a výsledná pochoutka má dostatek bílkovin a živin. Je to super snídaně. Chia pudink Vám v lednici vydrží několik dní. Můžete si do něj dát čerstvé ovoce dle chuti nebo nasekané ořechy. Prostě to, co máte rádi. A to je prostě super.

    Různé variace chia pudinku

    Krása tohoto receptu je, že existují desítky způsobů, jak jej ozvláštnit. Můžete měnit chuť, texturu, sladidlo, barvu a prakticky jakoukoli jinou část receptu a je téměř nemožné, aby jste tento pudink zkazili. Níže uvádíme návod na klasický chia pudink, ale můžete ho ozvláštnit třeba takto:

    Použití různého sladila (+ různého množství sladidla)

    Jako klasické sladidlo můžete použít javorový sirup nebo med. Ty však můžete snadno nahradit stévií nebo sladidlo vynecháte úplně, pokud se vám líbí přirozená sladkost kokosu a chuť chia. Osladit tento pudink můžete i banánem nebo datlemi. Prostě zkoušejte a experimentujte. Uvidíte, co Vám chuťově sedne nejlíp.

    Udělejte si různé příchutě

    V základním receptu používáme vanilkový extrakt. Ale můžete si udělat i další super příchutě. Jak na to? Čokoláda: Přidejte 1/4 šálku kakaového prášku do základní verze tohoto receptu a / nebo přidejte stévii s čokoládovou příchutí (ano, opravdu existuje). Jahoda: Přidejte 1/2 šálku čerstvých jahod do tohoto receptu. Skořice: Přidejte 1 lžičku mleté ​​skořice a špetku kardamomu s hřebíčkem. Arašídy nebo vlašské ořechy: Přidejte burské oříšky nebo mandlové máslo či vlašské ořechy. Pekanové ořechy: Přidejte 1/2 čajové lžičky mleté ​​skořice k základnímu receptu a 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu. Přimíchejte 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů. Matcha: Přidejte 1 polévkovou lžíci matcha zeleného čaje (prášek).

    Mixovaný nebo nemixovaný pudink

    Pokud máte problém se strukturou pudinku, tak můžete použít i mixér. Ale je to škoda mixovat, na strukturu si rychle zvyknete. Ale i mixér může být cesta.

    Recept na chia pudink s kokosovým mlékem

    Toto je recept na cca 4 porce.

    Co budete potřebovat?

    • 2 šálky kokosového mléka
    • ½ šálku Chia semínek
    • ½ lžičky vanilkového extraktu
    • ¼ šálku (nebo méně, dle chuti) javorového sirupu (nebo medu)
    • Volitelné: ¼ lžičky skořice

    Jak ho připravit?

    1. Pro verzi s mixérem: dejte všechny přísady do mixéru a mixujte po dobu 1-2 minut, dokud nebude konzistence zcela hladká.
    2. Pro verzi bez mixéru: Smíchejte všechny složky receptu kromě semen chia a vymíchejte dohladka (včetně všech dodaných chutí, ovoce nebo čokolády). Pak teprve přidejte chia semena.
    3. Nalijte směs do misky nebo nějaké skleněné nádoby a dejte do chladničky po dobu 4 hodin nebo přes noc, aby vznikl gel. Je super si tento recept udělat večer a pak mít bezva snídani.

    Další perfektní variace - jablečný chia pudink

    Díky sladkosti jablek si uděláte superzdravý jablečný chia pudink během několika minut. Na 2 větší (nebo 3 střední) porce budete potřebovat:

    • 350g oloupaných a na drobné kostičky nakrájených jablek
    • 50g chia semínek
    • cca 350 ml vody
    • cca půl lžičky skořice

    Postup přípravy

    Oloupaná a nakrájená jablka si dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte skořici a nechte na mírném plameni dusit do změknutí. Obvykle to trvá tak 10 minut. Poté rozmixujte na hladké pyré, nasypte chia semínka a pořádně promíchejte. Poté nechte odstát, dokud semínka nevypijí všechnu tekutinu. Za přibližně hodinku budete mít hotovo - hmota ztuhne na konzistenci podobnou pudinku nebo gelu. Pokud jste měli hodně kyselá jablka, můžete jej ještě dosladit - ideálně javorovým sirupem nebo medem.