např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Chia semínka, lněná, dýňová ... Jak jíst nejlíp tyto superpotraviny, aby vám co nejvíce prospěly?

    Pokud neuníte přijít na chuť semenům, nasucho je opražte nebo před konzumací rozemelte. Poděkuje se vám žaludek, močový měchýř, pokožka i cévy. A co ještě? Čtěte dále.

     

    Jak nejlépe jíst semínka?Semínka jsou nejen vděčnými zaháněcí chutě na něco dobrého a hladu. Dodají vám množství minerálů i vitamínů. Jen je musíte správně upravit. Jak? Poradíme Vám. Pokud neuníte přijít na chuť semenům, nasucho je opražte nebo před konzumací rozemelte. Poděkuje se vám žaludek, močový měchýř, pokožka i cévy. A co ještě? Čtěte dále.

    Dýňová jadérka

    Před vařením dýně je většinou vyškrabete z dužiny a vyhodíte, což je škoda, protože jsou bohaté na biologicky aktivní nutriční látky. Až čtyři procenta jejich obsahu tvoří kvalitní nenasycené kyseliny. Obsahují zinek, hořčík, fosfor, měď, vápník, železo, vitaminy A, B, D, E, nenasycené mastné kyseliny a aminokyseliny, především tryptofan, který příznivě ovlivňuje náladu.

    Proč jíst dýňová jadérka?

    Doporučují se při problémech se zvětšenou prostatou, při žaludečních potížích, onemocněních močových cest, revmatismu, zvýšeném cholesterolu, při kardiovaskulárních onemocněních, chudokrevnosti. Mají antioxidační, protizánětlivé a protiparazitární vlastnosti. Optimální denní dávka je přibližně dvacet pět až padesát gramů, což představuje asi hrst syrových dýňových semínek denně.

    Jak na ně?

    Nejzdravější jsou syrové a nesolené. Pro lepší chuť si je můžete lehce nasucho opražit nebo pomalu upéct, či usušit v troubě. V obchodech dostanete i hotové sušené - bez slupky nebo s ní. Vynikající jsou v zeleninových salátech a v domácím chlebu. Olej z dýňových semínek lisovaný za studena se považuje za jeden z nejzdravějších tuků.

    Slunečnicová semínka

    Vyčkejte, až bude slunečnice zralá. Její semínka obsahují vitaminy E, B1, B5, vápník, mangan, selen, měď, železo, hořčík, fosfor, antioxidanty, esenciální mastné kyseliny, bílkoviny, kyselinu linolovou.

    Proč je jíst?

    Snižují krevní tlak a cholesterol, riziko kardiovaskulárních onemocnění, působí uklidňujícím, příznivě působí na vlasy a nehty, jsou prospěšné při kožních problémech, zlepšují činnost štítné žlázy. Pomáhají budovat a regenerovat svaly.

    Jak na ně?

    Pochutnáte si na surových i na opražených, se slupkou i bez ní. Můžete jimi ochucovat kaše, ovesné vločky, zeleninové saláty, používají se při pečení chleba. Dvě polévkové lžíce denně doplní doporučenou dávku vitamínu E. Více je však nejezte - sice jsou lehce stravitelné, ale kalorické. Doporučují se při alergii na bílkovinu kravského mléka a při cukrovce.

    Sezamová semínka

    Olejnatá semena jsou zásobárnou zdraví prospěšných látek. Obsahují kyselinu olejovou, omega-6 mastné kyseliny, flavonoidy, fenolové antioxidanty, vlákninu, bílkoviny a aminokyseliny, vitaminy skupiny B, vápník, železo, mangan, hořčík, selen, zinek, měď.

    Proč je jíst?

    Snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi, jsou prevencí vysokého krevního tlaku a osteoporózy, zmírňují úzkost a neurózu, působí antioxidačně, ochraňují játra před poškozením.

    Jak na ně?

    Stačí, když sníte jednu hrst semínek denně. Pomelte si je doma, dejte si je do kaše nebo smoothie.

    Lněná semínka

    Známější je sice lněný olej, ale i samotná lněná semínka, které jsou lesklé, tmavě hnědé a mají tvar slzy, prospívají zdraví i postavě. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, minerály, vitaminy, zejména vitamin E, lignany, vlákninu, antioxidační látky.

    Proč je jíst?

    Celé pomáhají při zažívacích potížích, zejména při zácpě jako přírodní, nenávykové projímadlo. Mají totiž příznivý vliv na hygienu tlustého střeva a udržení probiotické kultury. Rozdrcené snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi, pomáhají při prevenci a léčbě rakoviny, zvýšeného krevního krevního tlaku, autoimuntných onemocnění, podporují imunitu. Pomáhají při hubnutí, protože vás skvěle zasytí a sníží chuť k jídlu. Účinkují při prevenci a léčbě cukrovky druhého typu. Pomáhají při hubnutí, protože vás zasytí a sníží chuť k jídlu.

    Jak na ně?

    Pokud se chcete zbavit zácpy, nechte celé semena odstát několik hodin ve vodě. Nápoj pijte postupně v průběhu dne. Dobře chutnají v salátech, omáčkách, domácím chlebu, v müsli s jogurtem. Více živin z nich však dostanete, pokud je pomelete. Dvě polévkové lžíce denně jsou dostatečná dávka, zohledněte však příjem tuku v celkovém kalorickém příjmu.

    Semínka chia

    Drobná semínka šalvěje hispánské jsou asi nejvýživnější na světě, přestože v našich zeměpisných šířkách ještě nejsou tak známé. Mají vysoký podíl vlákniny a bílkovin, vitaminu C, železa, hořčíku, omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. Chia semena obsahují pětkrát více vápníku než mléko, i brom, který se chová jako katalyzátor při trávení vápníku v organismu.

    Proč je jíst?

    Mají výrazné antioxidační účinky, pomáhají při prevenci Alzheimerovy choroby, zlepšují paměť a koncentraci, snižují hladinu cukru v krvi a riziko cukrovky, podporují srdce a cévy, správnou funkci jater, ledvin, zlepšují střevní peristaltiku, podporují detoxikaci organismu, dodávají tělu energii.

    Jak na ně?

    Celými semínky si posypte salát, jogurt, smoothie. Jelikož nemají žádnou chuť, můžete je přidávat do všech jídel. Dobré je nasucho jejich opražit a rozemlít. Nebo si z nich udělejte gel. Připravíte ho tak, že semena zalijete vodou a necháte deset minut odstát. Nabobtnají a získají želatinovou konzistenci. Gel vydrží v chladničce několik týdnů.