např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Chlorofyl - proč je pro naše zdraví tak důležitý?

    Zelené nápoje získaly své pojmenování podle barvy, která je důsledkem vysokého obsahu zeleného rostlinného pigmentu - chlorofylu. 

     

    Pokud o kvalitě benzínu vypovídá výška oktanového čísla, tak o kvalitě zelené stravy může vypovědět množství chlorofylového pigmentu. Z jiného pohledu můžeme říci, že jako je esenciální pro živočichů červené krevní barvivo, tak to je pro rostliny chlorofyl. Tyto dvě životodárné molekuly jsou téměř identické, pouze v centrální části krevního barviva hemoglobinu je železo a v chlorofylu se nachází hořčík.

    Chlorofyl je život

    Chlorofyl je zelený pigment v rostlinách, díky kterému může existovat na Zemi život. Přesně tak. Rostliny obsahující tento zelený pigment jsou schopny "zázračné reakce" - fotosyntézy, což je zachytávání a přeměna sluneční energie na organické látky. Takto vznikají v rostlinách cukry potřebné pro výživu samotných rostlin a kyslík potřebný pro dýchání na Zemi. Kromě toho díky sluneční energii a fotosyntéze získáváme rostlinné zdroje potravy bohaté na další výživné látky.

    Jak pomáhá chlorofyl lidem?

    Bez chlorofylu by život na Zemi zanikl. I pro tuto jeho významnou funkci ho léčitelé označují jako "katalyzátor sluneční energie". V alternativní medicíně se využívá na hojení ran a popálenin, na odstranění zapáchajícího dechu nebo zápachu z infikovaných ran. Oceňují se i jeho deodorační vlastnosti.

    Detoxikace a chlorofyl

    Prvotní studie naznačují opravdu široké spektrum pozitivních účinků a možné terapeutické použití chlorofylu. Mnohé další studie odhalují, že má i detoxikační potenciál. Vědci přidávali do extraktu z trávy těžké kovy, které byly následně schopné navázat se na chlorofyl a nahradit jeho centrální hořčík. Tato reakce se jeví jako významný detoxikační mechanismus. Již v roce 2005 časopis Science Reporter v článku popisuje studii, v níž podávání chlorofylu zvířatům vedlo ke snížení absorpce tří potravinových karcinogenů - heterocyklických aminů (vařené maso), polycyklických uhlovodíků (uzené a grilované maso) a aflatoxin (produkty plísní). Dejte si proto chlorofyl pro své zdraví i vy.

    Co si dále o chlorofylu přečíst?