např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Čokoláda jako superpotravina - dejte si pravou čokoládu bez výčitek

    Když sníme alespoň dva kousky čokolády týdně, snížíme riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění o 37 procent. Čokoláda snižuje riziko onemocnění srdce a také mrtvice!

     

    Čokoláda snižuje riziko onemocnění srdce a také mrtvice!Čokoláda snižuje riziko onemocnění srdce a také mrtvice! Patříte mezi ty, kteří se starají o své zdraví i hmotnost? Obáváte se, že když si dopřejete trošku čokolády, spácháte tím velký prohřešek proti zdravému životnímu stylu?

    Uklidněte se a klidně si zakousněte do čokolády - nejnovější studie totiž ukázaly, že konzumace čokolády může snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Vědci však dosud nevědí, proč přesně má čokoláda pozitivní vliv, to nás však nemusí ani velmi trápit. Mnoho výhod čokolády údajně může vyplývat i z toho, že je chutná a přináší pro mozek potěšení i energii. Ale pozor, mluvíme o fakt kvalitních čokoládách s vysokým obsahem kakaa (tak nad 70%). Ne nad čokoládovými šmuky, které kolem kakaa ani nejely vlakem.

    Chrání srdce i mozek

    Největší výzkum, který byl proveden v otázce pozitivních vlivů čokolády na naše zdraví, ukázal, že když sníme alespoň dva kousky čokolády týdně, snížíme riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění o 37 procent. Ti, kteří pravidelně v této míře konzumovali čokoládu, si stejně snížili riziko cévní mozkové příhody - o 29 procent - ve srovnání s těmi, kteří jedli týdně méně, než dva kousky čokolády.

    Tmavá je zdravější

    Doktor Oscar Franco, spolu s kolegy z Cambridge University realizovali sedm studií o vlivu konzumace čokolády na srdce, které zahrnovaly celkem 100 000 účastníků. Studie zkoumali vliv čokoládových tyčinek, nápojů, sušenek a dezertů. Výsledky byly prezentovány na odborném kongresu s názovm European Society of Cardiology Congress v Paříži a byly zveřejněny v odborném magazínu British Medical Journal. Doktor Franco neřešil otázku toho, jaké přesné množství bychom měli zkonzumovat, aby byla čokoláda pro nás prospěšná, ale zkoumal to, jak často ji účastníci studie jedli a jaký vliv měla na jejich zdraví. Tmavá čokoláda je na základě některých studií hodnocena jako o dost zdravější - proto, že má vysoký podíl kakaové sušiny. Čokoláda obsahuje přibližně tři sta různých chemických látek, avšak pokusy izolovat ty nejúčinnější se zatím nepovedly.

    Prospívá tělu i mozku

    Rozzlobil vás šéf, jste ve stresu nebo vám chybí energie? Vychutnejte si kousek kvalitní hořké čokolády, která způsobí uvolnění serotoninu a endorfinů. O chvíli vás zaplaví vlna pohody. Jelikož konzumace čokolády stimuluje produkci hormonů štěstí, zkuste po ní sáhnout i tehdy, když vás bolí hlava. Vždyť právě o endorfinech se říká, že mají schopnost tlumit bolest. Kromě toho je čokoláda s vysokým obsahem kakaa zdrojem povzbuzujících látek (theobrominu a kofeinu), které vás nakopnou k výkonu a pomohou se lépe soustředit. V této kakaové pochoutce najdete i vysoké množství antioxidantů (vitaminu E), které posilují činnost imunitního systému. Například polyfenoly jsou považovány za prevenci proti rakovinným onemocněním. Flavonoidy zase prospívají zdraví srdce a cév. Nechybí ani vitamíny ze skupiny B (zejména B1, B2) potřebné pro správné fungování metabolismu a nervové soustavy. V hořké čokoládě se nachází i několik minerálů a stopových prvků. Patří mezi ně například draslík, který snižuje vysoký krevní tlak. Hořčík je bojovníkem proti křečím, úzkosti a depresi, fosfor je nezbytný pro zdravé zuby. Měď je prevencí kardiovaskulárních chorob, posiluje cévy a podporuje srážlivost krve. Železo je důležité pro krvetvorbu.

    Čokoláda a superpotravina? ANO!

    ANO, čokoláda je superfood! Ale nemluvíme o sladké, balené čokoládové tyčince, kterou najdete v supermarketu. Mluvíme o skutečném, původním, syrovém a čistém kakau. Můžete ho užívat každý den do zdravých, bez cukru dělaných dezertů nebo koktejlů. A ještě jednou dokola - čokoláda je bohatá na antioxidanty, hořčík, železo, chrom, mangan, zinek, měď, vitamín C, fosfor a další prvky. Je také bohatá na tryptofan, který zlepšuje náladu a je zásadní při výrobě serotoninu, který snižuje úzkost a má stejný dopad jako láska v našem mozku. To je důvod, proč je čokoláda často spojována s láskou. Přidejte kvalitní (fakt kvalitní) čokoládu s kakaem do svého jídelníčku a začnete cítit úžasné efekty.

    VIDEO: Tabulková RAW ČOKOLÁDA - tradiční recept