např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Dýňový olej a jeho vliv na zdraví - na co je dobrý?

    Aromatický dýňový olej, který se získává lisováním dýňových jader vyzrálých dýní, je charakteristický silnou tmavozelenou barvou a nezaměnitelnou chutí. Podle mnoha propagátorů zdravé stravy, by neměl chybět v žádném moderním a zdravém jídelníčku.

     

    dýňový olej a jeho vliv na zdraví

    Trochu z historie dýně

    Dýně, lat. Cucubita pepo původně pochází ze Střední Ameriky a její pěstování bylo rozšířeno zejména v Mexiku. Po objevu Ameriky se začala dovážet do Evropy a Asie. I když se stala oblíbenou zeleninou, výroba dýňového oleje se začala mnohem později. V 18. století jedna odborná publikace psala o sladkém dýňovém oleji, který změkčuje ztvrdlou kůži. V roce 1773 Marie Terezie přikázala místo konzumace v domácnostech používat dýňový olej v lékárnách na výrobu léčivých mastí.

    Dýňový olej a jeho pozitivní vliv na naše zdraví

    Dýňový olej má díky svému složení řadu pozitivních účinků na zdraví. Patří mezi ně:

    • snižování hladiny cholesterolu v krvi,
    • ochrana cév před aterosklerózou,
    • příznivý vliv při srdečně-cévních onemocněních,
    • omezování vypadávání vlasů a lámavosti nehtů,
    • zlepšování kvality pokožky,
    • pomoc při potížích s prostatou.


    V dýňových semenech objevili vědci i látky s antioxidačními účinky. Semena obsahují vitamíny, minerály a stopové prvky jako E, A, B1, B2, B6, C, D, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, měď, mangan, zinek a selen. Dýňová jadérka ve srovnání s ostatními rostlinnými potravinami obsahují velké množství selenu, který kromě podpory srdce a krevního oběhu, působí protizánětlivě, podporuje paměť a schopnost koncentrace.

    Rostlinné oleje ve srovnání s živočišnými tuky podle jejích slov nezatěžují organismus cholesterolem, ale dodávají mu esenciální složené nenasycené mastné kyseliny.

    Jak se vyrábí dýňový olej?

    Postup výroby dýňového oleje je tradiční. Semena dýní se po sklizni umyjí a suší, po vysušení a čištění se posekají. Posekaná semena se promíchají a ve stroji na mísení se mísí se solí a vodou, přičemž sůl chuť oleje neovlivňuje. V dalším kroku vzniklá hmota přejde do nádrže na pražení, kde se za stálého míchání semen praží, čímž se z jader odpařuje voda. Dýňový olej vzniká v závěrečné fázi lisování. Díky lisování za studena se v tomto oleji zachovávají všechny hodnotné látky.

    Jak dýňový olej užívat?

    Dýňový olej je velmi citlivý na světlo, proto doporučujeme uchovávat na chladném a tmavém místě. Vhodný je na salátové marinády a dodává speciální chuť zeleninovým salátům a salátům s uzeninou a hovězím. Je vhodný i na zjemnění chuti omáček a polévek. Přidává se vždy pouze do hotových jídel a nepoužívá se na vaření nebo pečení.

     

    Koupit dýňový olej