např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Goji (kustovnice čínská) a vysoký tlak - bobule štěstí

    Pokud chcete být šťastni (z toho, že budete zdraví) a tvrdíte, že zdravá strava je drahá, stačí příště v obchodě vyměnit v košíku balíček chipsů za balík goji. Uděláte určitě dobře :)

     

    A pro ty, kteří ještě tuto zdravou a výživnou dobrotu neznají přinášíme pár informací v tomto článku. Goji - jsou sušené plody kustovnice čínské sytě červené barvy velké asi jako sušené rozinky. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, jablkem nebo šipkou.

    Jak Goji konzumovat?

    Goji se konzumují samotné nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtů. Skvělé je také přidávat goji do ovocných koktejlů a šejků. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme se šipkami. Můžeme opravdu vřele doporučit, zelený čaj s kousky celých goji je naším nejoblíbenějším čajem. Goji lze přitom sníst i po vyluhování. Odborníci tvrdí, že pro dosažení blahodárných účinků stačí konzumovat asi 30 gramů denně (malá hrst). U nás například nikdy nechybí v misce na stole.

    Kustovnice se označuje jako obsahově nejhodnotnější ovoce na planetě

    Goji se označují jako obsahově nejhodnotnější ovoce na planetě! Obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (např. tryptofan či isoleucin), až 21 stopových prvků (například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva). Co se týče beta-karotenu, jsou Goji vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E.

    Goji a lycium polysacharidy

    Naprosto unikátní pro Goji je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály, čímž pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu, má pozoruhodné antioxidační a imunitu posilující vlastnosti. Příznivé účinky Goji:

    • snižuje krevní tlak,
    • chrání před rakovinou,
    • udržuje zdravou úroveň cholesterolu,
    • zvyšuje libido a sexuální činnost,
    • podporuje hubnutí,
    • zlepšuje spánek,
    • posiluje srdce,
    • zlepšuje imunitu,
    • zabraňuje tumorem,
    • zredukuje otravné účinky z chemoterapie,
    • zvýší počet bílých krvinek,
    • zvyšuje plodnost,
    • podporuje funkci ledvin,
    • zlepšuje paměť,
    • zmírňuje úzkost a stres,
    • zlepšuje zrak

    Šťáva z Goji (kustovnice)

    Pure Goji je syrová lisovaná šťáva čerstvých, zralých goji bobulí, jejíž složení výživných látek, energie a účinky na ochranu zdraví jsou svého druhu jedinečné. Zpracovávají ji výjimečnou, rozvinutou technologií, která zachovává přirozenou chuť a hodnotu kustovnice, čímž se zachovává celá škála sloučenin, které poskytují ochranu, jako například antioxidanty. Neobsahuje přidané konzervační látky, přísady, cukr nebo barviva.

    Kustovnice a vysoký krevní tlak

    Vysoký krevní tlak (dlouhodobě neléčený) sebou nese riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Nejlepším řešením pro snížení vysokého krevního tlaku je osvojit si dobré návyky, jako je cvičení a pravidelný spánek a snižovat špatné návyky, jako je například jíst slaná jídla a přejídání se. Vždy se zeptejte se svého lékaře na přidání nové potraviny, bylinky nebo doplňku do svého jídelníčku. To platí i o kustovnici. Plody goji opravdu dle výzkumů mohou snižovat krevní tlak. Goji bobule hrály významnou roli v asijské medicíně po tisíce let. Konkrétně plody a kořeny se používají ke snížení krevního tlaku. V tradiční čínské medicíně se Goji takto používá dodnes.

    Bobule vs. Kořeny

    Goji bobule obsahují některé živiny, které jsou považovány za důležité pro lidi s vysokým krevním tlakem. A kořeny mohou být ještě lepší (třeba na čaj). Froedtert Hospital & Medical College of Wisconsin poznamenává, že přípravky využívající goji kořeny povzbudí rozvoj cévní stěny, což snižuje krevní tlak tím, že podporuje krevní oběh. Tak co, vyměníte balení brambůrek za goji?