např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Historie zeleného ječmene

    Přečtěte si v tomto článku něco o historii zeleného ječmene. Ječmen od pradávna sloužil hlavně na výživu lidí a hospodářských zvířat. 

    historie zeleného ječmeneJečmen provází lidstvo již tisíce let. Patří mezi hlavní pěstované obiloviny, které vznikly z divokých forem trav. První archeologické nálezy spojují ječmen a člověka v období kolem 17 tisíc let před Kristem, kdy člověk sbíral semena divoce rostoucích rostlin. První historické nálezy z primitivních forem zemědělství a pěstování ječmene pocházejí z období kolem 8 - 10 tisíc let před Kristem.

    Kde má ječmen svůj domov? Odkud pochází?

    Za domov ječmene se považuje tzv. úrodný půlměsíc - západní Asie a severovýchodní Afrika, kde se dodnes vyskytuje planý předchůdce kulturního ječmene. Za konkrétní oblast první domestikace - zdomácnění ječmene, lze podle nejnovějších genetických studií označit Izraelsko-Jordánsku oblast. Některé původní domněnky vycházely z předpokladu, že centrem domestikace ječmene mohou být i oblast Himálaje, Etiopie či Maroka. Genetické studie však tento předpoklad vyvrátily, na druhé straně naznačily, že právě tyto oblasti mohou být centrem diverzifikace ječmene. Tedy v těchto oblastech docházelo během rozšiřování druhu ke vzniku hybridů z prapůvodního ječmene.

    Výživa lidí i zvířat

    Ječmen od pradávna sloužil hlavně na výživu lidí a hospodářských zvířat. Některé zdroje ho dokonce spojují s jedním z prvních alkoholických nápojů, které lidstvo poznalo - pivo a v určitém období historie sloužil ječmen i jako platidlo. Zajímavostí je, že se například ve Velké Británii používá ječná sláma na potlačení rozvoje řas v přírodních vodních zdrojích - jezera, rybníky, kanály. Sláma se jednoduše v pytlích klade na hladinu, přičemž bez negativního působení například na živočichy či rostliny udržuje vodu bez přemnožení řas.

    Mladý ječmen nabízí lepší výživu

    Tradice využívání výživových doplňků, které obsahují zelené části rostlin pochází z Asie. Odtud se prakticky rozšířil i nápoj z mladého ječmene do celého světa. Za otce zeleného ječmene je považován Dr. Hagiwara, který zasvětil svůj život hledání nejlepšího rostlinného zdroje živin. Hledal přírodní povzbuzovač, který by posílil tělo a pomáhal mu ve vlastní schopnosti udržet si zdraví. Praktický význam zelených potravin vychází z faktu, že mladé, rostoucí části rostlin mají zvýšený obsah fytonutrientů - vitamíny, provitamíny, antioxidantů či minerálů. Přestože obsah živin je závislý na oblasti pěstování, kvalitě půdy či samotné technologie pěstování, obecně se zelený ječmen vyznačuje vysokým obsahem vápníku, železa, hořčíku, draslíku, zinku, betakarotenu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové, vitamínů C, E, skupiny B, chlorofylu a rostlinných enzymů. Nápoj ze zeleného ječmene však vyniká i dalšími dobrými vlastnostmi. Bylo prokázáno, že má dobrou schopnost odbourávat organické fosforové pesticidy.