např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Kustovnice čínská (neboli Goji) - posiluje imunitní systém a zpomaluje stárnutí

    Goji (godži) jsou sušené plody kustovnice čínské (Lycium chinensis). Mají sytě červenou barvu a jsou velké asi jako sušené rozinky. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, jablkem nebo šípky. 

     

    Kustovnice a imunitaGoji rostou v úrodné půdě v oblasti himálajského úpatí na středně velkých keřích. V těchto oblastech, kde jsou Goji běžnou součástí jídelníčku, najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. Tradiční čínská medicína od nepaměti považuje Goji za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci. Z nutričního hlediska jsou Goji dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na planetě.

    Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (např. Tryptofan či isoleucin), až 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi, přičemž jsou vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme zmínit také beta-sitosterol.

    Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek. Naprosto unikátní pro Goji je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály. Tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu, mají opravdu pozoruhodné antioxidační a imunitu podporující vlastnosti.

    V čem je Kustovnice čínská unikátní

    • nejzdravější známá rostlina
    • nejvíce vitamínů, aminokyselin a stopových prvků ze všech rostlin
    • posiluje imunitní systém a zpomaluje stárnutí
    • obsahuje Germanium (protinádorový prvek), který se nenachází v žádné jiné rostlině
    • obsahuje 6 hlavních tukových kyselin (požadovaných pro produkci hormonů a hladkou funkci mozku a nervové soustavy)
    • obsahuje více antioxidantů než každý jiný známý výživový zdroj
    • obsahuje 500krát více vitaminu C než pomeranč
    • obsahuje linolovou kyselinu, která významně snižuje tuk
    • obsahuje 15-krát více nutričního železa než špenát
    • obsahuje více bílkoviny než pšenice

    Jak Kustovnice čínská pomáhá

    • zpomaluje proces stárnutí
    • zlepšuje a podporuje imunitu
    • dodává energii
    • jako prevence před rakovinou rostlina - obsahuje Germanium, což je protinádorový prvek, čímž působí jako prevence před rakovinou.znižuje účinky chemoterapie
    • snižuje krevní tlak
    • upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
    • podporuje fungování ledvin a jater
    • zvyšuje potenci a sexuální činnost, u žen zvyšuje plodnost
    • podporuje hubnutí a zlepšuje trávení
    • posiluje zrak
    • zlepšuje spánek
    • posiluje srdce, podporuje čištění krve
    • zlepšuje paměť

    Benefity kustovnice pro ženy

    Pro ženy má hned několik příznivých účinků. Kustovnice totiž omlazuje, podporuje hubnutí a díky kyselině linolové snižuje tuk, zvyšuje libido, zvyšuje plodnost, zda zmírňuje ranní nevolnost v těhotenství, ale dokáže i zmírnit příznaky menopauzy. Kromě toho pomáhá i při bolestech hlavy, při suchém kašli či artritidě, kdy potlačuje zánět.

    Benefity kustovnice pro muže

    Kustovnice pomáhá, a to nejen v boji s již zmíněnými nemocemi. Kustovnice totiž zvyšuje potenci a sexuální činnost, ale zpevňuje i svaly a kosti či zmírňuje stres. Podporuje i nervovou soustavu a činnost mozku, chrání DNA člověka a prodlužuje život. Můžeme směle říci, že kdyby si chtěl někdo připravit nápoj dlouhověkosti či elixír mládí, hlavní ingrediencí by jistě byla právě Kustovnice ...

    Užívání kustovnice - jak na to?

    Jedí se čerstvé, ale i sušené. Sušené plody můžete kombinovat s jiným sušeným ovoci či oříšky. Z Kustovnice se připravuje čaj, ovocný koktejl, přidává se do jogurtů, ale dokonce i do moučníků, kdy sušené bobule Kustovnice nahrazují například rozinky. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme se šipkami. Goji lze přitom sníst i po vyluhování. Odborníci tvrdí, že pro dosažení blahodárných účinků stačí konzumovat asi 3 - 5 gramů denně (malá hrst).