např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Moruše a jak může pomoci našemu zdraví

    Moruše nebo anglicky mulberry je strom, který se kdysi hojně vysazoval kolem cest. Známe Moruše bílou, černou, červenou. Přečtěte si, proč bychom moruši měli konzumovat.

     

    Moruše bílá je původem z Číny, moruše černá z Íránu, moruše červena ze Severní Ameriky. Známá je i pod synonymem stromová malina. Plody moruše jsou pochoutkou a navíc s léčivými účinky. V původní domovině se plody moruše sušily a mlely na prášek. Ten pak sloužil jako náhrada cukru.

    Moruše se pěstovala kvůli hedvábí...

    Pěstování moruše se rozšířilo zejména kvůli tomu, že jejími listy se živí housenky bource morušového. Kukly bource morušového se používají k výrobě hedvábí. Na našem území se ještě vždy nacházejí historické exempláře Moruše, dožívající se i několik set let. Jsou nenáročné a jeden strom dokáže poskytnout 50 až 100 kg plodů.

    ... i kvůli zdravotním benefitům

    Moruše má protizánětlivé a dezinfekční účinky, působí uklidňujícím na naše horní cesty dýchací. Listy moruše jsou plné esenciálních látek, vitamínů a stopových prvků. Výtažky listů tohoto druhu moruše jsou často využívány v tradiční čínské medicíně, podle níž mají ochlazující a zvlhčující aspekty jater a ledvin. Její hlavní přínos spočívá ve snižování krevního tlaku a dosažení tělesné a duševní rovnováhy.

    Moruše podporuje krvetvorbu, pomáhají při léčbě leukémie (obsahuje resveratrol, který blokuje působení rakoviny), redukuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a tuku, pomáhá při boji s hnisavou angínou, zánětem v krku, snižuje tlak. Kůra ze stromu působí proti zácpě. Z listů se vaří čaj, dřívko se dává do pálenky morušovice.

    Jednotlivé druhy moruše

    Moruše bílá

    Moruše bílá pochází z jihovýchodní až střední Číny. Do Evropy se dostala před několika staletími, do Ameriky ji dovezli již začátkem její kolonizace pro larvy bource morušového (Bombyx moři). Jsou známé a chované pro schopnost produkce hedvábných vláken a živí se výhradně listím moruše.

    Moruše červená

    Moruše červená pochází z jihu Severní Ameriky. Je nejvyšší ze všech moruší, v teplém prostředí dorůstá až do výšky 20 m. Krátce po dovezení bílé moruše na severoamerický kontinent začaly pokusy s jejím zkřížením s meruňkou červenou.

    Moruše černá

    Moruše černá pochází z Blízkého Východu, z Íránu. Dorůstá do výšky 7 až 10 metrů, je tedy nejnižší z morušových stromů. Oproti moruši bílé tato špatně snáší chladné počasí. V Evropě se začala pěstovat již před expanzí riskoval říše.
    Plody bílé moruše jsou jemnější a sladší, hutí po medu a dá se z nich vyrobit chutná šťáva. Tmavé plody jsou kyselejší a spíše se hodí na džem. Zde si můžete koupit sušené plody bílé moruše.

    Kde se dozvíte o zdravotních benefitech moruše více