např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Pěstování a sklizeň zeleného ječmene

    Zajímá vás, jak se zelený (mladý) ječmen pěstuje, sklízí a zpracovává? Přečtěte si náš článek o zeleném ječmenu.

    zpracování zeleného ječmeneZelený ječmen na přípravu zelených nápojů se pěstuje na poli, podobně jako klasický ječmen pěstován na zrno. Celé pěstování a sklizeň ječmene na zelený nápoj je však s důrazem na kvalitu zelené biomasy - čili zelených částí rostlin, které se sklízejí v časných fázích růstu ječmene. Později, když už je ječmen hnědý, už neobsahuje chlorofyl a další prvky, které jsou zdravé a pro naše tělo důležité.

    Pěstování bez agrochemikálií

    Mladý zelený ječmen je pěstován organickým způsobem, bez běžně používaných agrochemikálií. Z hlediska čistoty ječných listů a obsahu škodlivin z prostředí se pro takové pěstování ječmene vybírají vhodné krajinné oblasti. Požadavky zohledňují minimální znečištění půdy předešlým použitím agrochemikálií, čistotu ovzduší, vody a podobně. Vysoké nároky na výběr pěstitelských oblastí zaručují minimální obsah toxinů jako pesticidy nebo těžké kovy v rostlinném obsahu. Nároky na půdu v ​​pěstitelské oblasti zahrnují výběr půd, které nejsou zamořené pesticidy, herbicidy a ostatními chemikáliemi běžně využívanými v zemědělství. Při pěstování se využívají tradiční způsoby střídání plodin - rotace, která předchází jednostrannému vyčerpání živin z půdy. Střídání plodin také přispívá k udržitelnosti úrodnosti půdy, přirozené doplňování živin do půdy a přirozené předcházení napadení rostlin chorobami nebo škůdci.

    Sběr mladého ječmene

    Pěstování a sklizeň ječmene se provádí za účelem získávání šťávy jejich lisováním. Tato úroda se sklízí v době, kdy mladý ječmen dosahuje výšky přibližně 20 - 25 cm. V této fázi růstu má rostlina pouze listy - bez stébel a vyznačuje se nejvyšší koncentrací všech výživných látek. V tomto období rostlina soustřeďuje veškerou energii do listů - kde probíhá intenzivní metabolismus potřebný na růst mladé rostliny. Nástupem další růstové fáze obsah výživných látek v zelených částech postupně klesá, rostlina začíná tvořit stébla a přechází do fáze tvorby květů a semen. Podíl listů k celkové zelené hmotě rostliny klesá a rostlina se soustřeďuje na ukládání živin do semen.