např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Proč je cibule superpotravinou?

    Cibule nechybí snad v žádné české domácnosti. Všichni vědí, že při jejím krájení si popláčou, všichni vědí, že dodá tu správnou chuť mnohým jídlům a všichni také vědí, že je zdravá.

     

    Cibule a zdravíCo přesně to však znamená? Proč cibule petří mezi superpotraviny?

    Cibule má extra silný protirakovinný účinek

    Množství výzkumů dokázalo silné protirakovinné účinky cibule a jejích příbuzných z čeledi česnekovitých (česnek, šalotka, pórek či pažitka). Chrání před rakovinou žaludku, podle studie publikované v Journal of the National Cancer Institute významně snižují riziko vzniku rakoviny prostaty. Stejné účinky prokázala cibule a její příbuzné druhy i při rakovině jícnu. Ve městě Vidalia v americké Georgii, odkud pochází odrůda cibule vidalia a lidé ji konzumují ve velkých množstvích, je úmrtnost na rakovinu žaludku o 50 procent nižší než Meziamerická úroveň. Jedna z teorií vysvětlujících tento jev tvrdí, že cibule obsahuje dialylsulfid, který v těle zvyšuje tvorbu důležitého protinádorového enzymu.

    Prospívá i kostem

    Několik studie potvrdily vliv cibule na zdravý vývoj kostí. Jedna z nich publikována v časopise Nature ukázala, že samci krys, které krmily sušenou cibulí, měli v těle o 17 procent vyšší hladinu vápníku než jiní samci. Samičky, kterým odstranily vaječníky, což často způsobuje úbytek kostní hmoty a osteoporózu, měly po konzumaci cibule silnější kosti. Podle dalšího výzkumu složky cibule potlačují aktivitu buněk, které odbourávají kostní tkáň. Zajímavost: Čím je cibule silnější a čím více při jejím krájení pláčeme, tím je zdravější.

    Jako prevence ischemické choroby srdeční

    Zástupci čeledi česnekovitých obsahují velké množství zdraví prospěšných látek s velmi prospěšnými účinky, jako jsou tiosulfináty, sulfidy, sulfoxidy a další páchnoucí sloučeniny síry. Tyto zapáchající látky mají velkou nutriční sílu, za kterou platíme jen slzením. Podle studie publikované v European Journal of Clinical Nutrition patří cibule do jedné z vybraných skupin potravin, v kombinaci nichž bylo zjištěno snížení úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční až o 20 procent. Dalšími potravinami ve skupině jsou brokolice, čaj a jablka.

    I pro alergiky a astmatiky

    Cibule obsahuje silné antioxidanty a působí protizánětlivě, antibioticky a antivirově. I proto se cibulový čaj s medem doporučuje pít při kašli a chřipce. Je to dobrý zdroj kvercetinu, silné protizánětlivé látky a jedné ze sloučenin, které jsou spojeny s prospěšnými účinky při chronických onemocněních jako rakovina či choroby srdeční. Skupina látek, do které patří kvercetin - flavonoidy - má i antialergické účinky. Odborníci na výživu ho proto často používají k léčbě alergií. Může však zmírnit i astma a sennou rýmu, protože blokuje zánětlivé reakce v dýchacích cestách.

    + Bonus navíc

    Představitelé Environmental Working Group zařadili v roce 2003 cibuli do seznamu dvanácti nejméně kontaminovaných potravin pesticidy.

    Kde si o cibuli a jejím vlivu na zdraví přečíst více?

    Zdroj obrázku: Freeimages.com / iliana .