např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Ryby jako superpotravina

    Největší význam konzumace ryb se připisuje výskytu esenciálních omega 3 mastných kyselin v těle těchto živočichů.

     

    Ryby a zdravíPokud jste zastáncem zdravého životního stylu, je jisté, že ve vašem jídelníčku ryby nechybí. Zvyšují naši energii a posilují imunitní systém. Mezi "tučnější" ryby patří makrela, losos, sardinky a tuňák, takže tyto rybky byste si měli dopřát jen jednou za čas. rozhodně se jim nevyhýbejte, obsahují velmi zdravý tuk. Hubenější ryby jsou treska či pstruh a jsou vhodné zejména pro ty, kteří potřebují zvýšit dávku jódu. Ten přece patří mezi životní důležité prvky. Potřebujeme ho sice v menším množství, avšak pravidelně a pokud je možné, tak v přírodním stavu. Jód posiluje funkci štítné žlázy a chrání nás před bakteriemi. Omega 3 mastné kyseliny se vyskytují v rybím oleji a ten je určen i pro ty, kteří se rozhodli hubnout.

    Konzumace rybího oleje napomáhá uvolnit uskladněné tuky a podporuje náš metabolismus. Vyzkoušejte i aerobní aktivitu jako je běh, rychlá chůze či plavání a výsledky se dostaví opravdu brzy! Ryby tvoří významný zdroj vitamínů, a to zejména tehdy, když je připravujeme dušením. Tímto způsobem kuchyňské úpravy si uchovají téměř všechny vitamíny a potřebné látky v sobě. Vitamin B12 podporuje tvorbu červených krvinek, ale kromě toho je důležitý pro růst kostí. Pokud vám tento vitamin chybí, přibližujete se k auto-imunitním onemocněním, rakovině či ohrožujete váš kardiovaskulární systém. Dopřejte si rybí maso alespoň 3 krát týdně a uvidíte, že se budete cítit zdraví, šťastnější a plný energie.

    Co rybí maso obsahuje?

    Ryby jsou plné vitamínů A, D, B, vápníku, fosforu a zinku. Mořské ryby mají vysoký podíl přírodního jódu. Všechny ryby obsahují vysoce kvalitní bílkoviny. Ryby jsou nenahraditelnou zásobárnou omega-3 mastných kyselin. Tyto mají příznivý vliv na snižování hladiny krevních tuků (např. cholesterolu), působí protizánětlivě, snižují krevní tlak a mají mírný protisrážlivý účinek, takže redukují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Proto rybí maso řadíme mezi superpotraviny. Rybí maso oddaluje stárnutí a pomáhá udržet kondici do vysokého věku.

    Ryby a zdraví

    Ryby a zdravé tuky v nich:

    • mají pozitivní vliv na kvalitu pokožky i vlasů,
    • pomáhají při zánětech kloubů,
    • regulují krevní tlak,
    • působí proti vzniku ekzémů
    • a zároveň stimulují spalování tuků.

    Které ryby doporučujeme k jídlu a proč?

    Zejména mastné mořské ryby, jako je losos, tuňák, ančovička, sardinka, jejich obsah 3-omega kyselin je podstatně vyšší než u sladkovodních ryb. Ze sladkovodních ryb je vhodný pro vyšší obsah 3-omega kyselin pstruh. Tyto druhy ryb obvykle obsahují poměrně málo toxických látek. Naopak, mečoun, žralok, makrela královská (pouze tento druh, ostatní makrely ne) a pangasius obsahují často podstatně více škodlivin. Obecně sladkovodní ryby obsahují škodlivin méně než mořské, nejbezpečnější a zároveň biologicky hodnotnou rybou je tedy pstruh, nejlepší pstruh duhový. Kapr nebo sumec jsou z hlediska obsahu 3-omega kyselin nezajímavé druhy.

    Rybí konzervy raději moc ne

    Konzervované ryby bývají často nízké kvality, zejména u levných konzerv. Navíc skladování masa v konzervě je podstatně horší alternativou jako mrazení pro možný přestup toxických látek z konzervy do potravy.

    Pro vysoký podíl 3-omega mastných kyselin doporučujeme:

    • lososa
    • tuňáka
    • ančovičky
    • sardinky
    • Ze sladkovodních ryb pstruha duhového
    • Nedoporučujeme ryby v konzervě (nejlépe čerstvé, pak mražené)

    Proč jíst ryby a mořské živočichy

    Určitě jste slyšeli o mediteránské nebo středomořské dietě a o pozitivním vlivu kultury stravování založené na konzumaci ryb a mořských živočichů. Populace v těchto oblastech mají převážně nízký výskyt kardiovaskulárních chorob, hypertenze, malignity a částečně i diabetu, kde mezi kladnými faktory jednoznačně interferuje stravování. Největší význam konzumace ryb se připisuje výskytu esenciálních omega 3 mastných kyselin v těle těchto živočichů a to hlavně EPA kyselině eikosapentaenové a DHA kyselině dokosahexaenové. Tyto kyseliny inhibují syntézu zánětlivých mediátorů, prostaglandinů a leukotrienů vznikajících z kyseliny linolové a arachidonové. V krátkosti shrnuto, pozitivum spočívá v ochraně před nemocemi kardiovaskulárního systému a protizánětlivému působení.

    Jak působí jejich živiny na organismus:

    • Pomáhají i při idiopatických onemocněních střev, revmatismu či při lupénce.
    • Obsahují cenné minerály a stopové prvky především jód a selen. Mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku.
    • Selen - chrání tělo před těžkými kovy a je důležitý pro antioxidační činnost tripeptidu glutathionu.
    • Obsahují vitaminy rozpustné v tucích A, D, E, K a také vitaminy skupiny B, včetně B12.
    • 150 až 200 gr mořských ryb dodá denní doporučenou dávku selenu, jódu a vitamínů skupiny B.
    • Obsahují kvalitní bílkoviny a tuky. Bílkoviny ryb mají vysokou biologickou hodnotu, jsou lehce stravitelné a snižují tlak a působí na kardiovaskulární systém a dodávají esenciální aminokyseliny jako threonin, valin, leucin, lysin a tryptofan.

    Navíc obsahují:

    • Taurin (neesenciální aminokyselina) - hraje významnou roli v metabolismu tuků a stabilizaci lipidových membrán buněk, působí v těle jako antioxidant. V konzervovaných rybách se její podíl snižuje. Zdrojem jsou mušle, sépie, tilapie ale i sladkovodní kapr.
    • Lipofilní v tuku rozpustné vitamíny hlavně karotenoidy obsahují tučnější ryby, které jsou také zdrojem EPA a DHA jako makrela, losos, úhoř, sleď, halibut.
    • Hydrofilní ve vodě rozpustné vitamíny /B/ obsahují především ryby z obsahem tzv. tmavého masa /červená svalovina/ jako tuňák, sleď, makrela, sardinka. Konzervování a uzení jejich obsah snižuje. EPA a DHA jsou poměrně stabilní při průmyslové tepelné úpravě.

    Co ještě dodat?

    • Mořské ryby obsahují více selenu a jódu jak sladkovodní ryby. Dobrým zdrojem jódu bývá makrela, treska, losos, pražma, mořský vlk, platýz, parmice.
    • Sladkovodní ryby můžeme rozlišovat také podle obsahu tuku. Nejběžnější ryby s obsahem tuku 2-10% u nás se vyskytující jsou pstruh, kapr, sumec, a ryby s obsahem menším než 2% tuku jsou candát, štika, okoun.
    • Maso ryb je lehce stravitelné, obsahuje využitelné bílkoviny pro organismus, má málo vazivové vlákna a stromatických bílkovin (kolagen, elastin) na rozdíl od měkkýšů (chobotnice či sépie) proto se může krátce a šetrně tepelně upravovat. Ryby obsahují minimálně z poloviny vodu, téměř 10-30% tvoří bílkoviny a ostatní podíl tuky. Pro vysoký obsah vody podléhají rychlému mikrobiálnímu rozkladu a zvyšuje se obsah histaminu a biogenních aminů. I z tohoto důvodu ryby nejsou vhodnou potravinou pro lidi s histaminovou intolerancí. Ryby by se měly konzumovat čerstvé nebo jejich uchovat co nejdříve po vylovení zmrazením.

    VIDEO: Vím, co jím - mýtus o drahých rybách

    Zdroj obrázku: Freeimages.com / ghostfire