např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Schizandra neboli Klanopraška čínská - kyselá superpotravina

    Schizandra má i významné adaptogenní, antimikrobiální, antirakovinové a protiplísňové působení. Také se potvrdily pozitivní účinky na zvýšení ostrosti zraku za šera.

     

    Lze je konzumovat čerstvé, sušené, naložené v lihu, připravit povidla, šťávu, kompot, čaj i víno. V lidovém léčitelství plody schizandry obyvatelé Dálného východu využívali jako podpůrný prostředek při celkové fyzické i psychické únavě na posílení organismu. Podpůrný účinek má konzumace plodů schizandry při stimulaci centrálního nervového systému, odstraňování deprese, chudokrevnosti i nízkého tlaku. Působí profylakticky proti infekci horních cest dýchacích a chřipky. Je vhodné užívat při nemocech plic. Stimulačně působí na játra, střeva a sekreci žaludečních šťáv. Potvrdily se mírné afrodiziakální účinky. 

    Schizandra a zdraví - na co je dobrá

    Mrkněte na pozitivní vlastnosti Klanoprašky:

    • Má povzbuzující účinky účinnější než kofein - účinek až 6 hodin
    • Příznivě ovlivňuje činnost srdce a dýchání
    • Pomáhá zmírnit alergie a astma
    • Působí jako silný stimulant, zvyšuje soustředění, zlepšuje sluch a ostrost vidění
    • Přírodní afrodiziakum, pomáhá při léčbě impotence
    • Silný antioxidant, používá se a podporu detoxikace
    • Využívá se k léčbě při chronickém a astmatickém kašli
    • Posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol
    • Napomáhá trávení mastné potravy, zastavuje průjem
    • Povzbudivě působí na centrály nervový systém a paměť
    • Celkově zvyšuje tělesný i duševní výkon
    • Účinně na regeneruje a ochraňuje játra, srdce, mozek, ledviny, pokožku
    • Pomáhá při nachlazení a chřipce pro vysoký obsah vitamínů

    Schizandra je u nás je poměrně málo rozšířená a nedoceněná

    Je to popínavá rostlina a vyžaduje si podpůrnou konstrukci a stačí její běžné polní podmínky na pěstování. V našich podmínkách je dostatečně mrazuvzdorná. Kvůli lepšímu opylení doporučuji vysadit na jedno stanovisko více rostlin. Největší využití mají plody, které tvarem i vzhledem připomínají plody červeného rybízu. Plody lze konzumovat čerstvé i sušené, naložené v lihu, připravit z nich povidla, šťávu, kompot, čaj i víno. V tradiční čínské medicíně se o Schizandře se mluví také jako o "bylině pěti chutí", protože má všechny základní chutě, a to slanou, sladkou, kyselou, pálivá i hořkou. Tyto chutě odpovídají základním orgánem - slaná ledvinám, sladká slezině, kyselá játrech, pálivá plicím a hořká srdci. Také těchto 5 chutí odpovídá pěti základním elementem: slaná> voda, sladká> zem, kyselá> dřevo, hořká> kov, pálivá> oheň.

    Co plody obsahují a jak je konzumovat?

    V plodech schizandry se nacházejí především fenolické sloučeniny, z organických kyselin hlavně kyselina citronová, jablečná, a vinná, vitamín C a E, cukry, pektiny, flavonoidy a antokyany. Lze je konzumovat čerstvé, sušené, naložené v lihu, připravit povidla, šťávu, kompot, čaj i víno.

    Malé upozornění na konec

    Pozor, je třeba se vyvarovat používání výtažků schizandry při srdečních chorobách (arytmii), vysokém krevním tlaku, nervové předrážděnosti i poruchách spánku!