např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Superpotraviny roku 2016 - patří sem kapusta nebo i kefír

    Hodnotná strava je taková, která hýří pestrostí a čerstvostí. Často však konzumujeme jednostrannou potravu a zapomínáme k mnoha chutné lahůdky.

     

    TOP superpotraviny roku 2016Podle odborníků je těmi nej+ potravinami roku 2016 následujících 5 potravin.

    Kapusta

    Na prvním místě v obsahu antioxidantů se umístila kapusta. Má tolik vitamínu A, že dokáže zázračně posílit náš imunitní systém, má blahodárné účinky pro naši pokožku a oči. Nejnovější výsledky ukázaly, že kapusta je účinným bojovníkem proti rakovině prsu, vaječníků, prostaty a tlustého střeva.

    Sardinky

    Pokud si chceme udržet zdravé srdce, přicházejí na scénu sardinky. Jste překvapeni? Podporují náš kardiovaskulární systém a udržují srdce ve zdravé kondici. Obsahují téměř největší množství omega-3 mastných kyselin.

    Kefír

    Mléčný výrobek, po kterém byste měli v obchodě dát přednost před jogurtem nebo sýrem. Jeho probiotická hodnota je mnohem vyšší a nejnověji byla objevena jeho schopnost bojovat proti různým infekcím. Nezapomínejme na další benefit kefíru a to účinek na trávicí systém.

    Brokolice

    Nedávno se brokolice stala ještě oblíbenější díky tomu, že výzkum odhalil, že obsahuje vysokou koncentraci protinádorové fytoživiny, sulforafanu. Sulforafan zlepšuje krevní tlak a funkci ledvin tím, že normalizuje proces DNA methylace. Brokolice také dokáže odstranit nedostatek vitaminu D. Bohaté zásoby vitaminu K a vitaminu B pomáhají udržovat rovnováhu vitaminu D.

    Kokosový olej

    Kokosový olej obsahuje velké množství kyseliny laurové, ve které je obsažených velký počet látek pozitivně ovlivňujících zdraví člověka. Je to tatáž kyselina, která je přítomna i v mateřském mléce. Mnozí experti vycházejí z toho, že kyselina laurová příznivě podporuje imunitní systém kojence i dospělého jedince. Kyselina laurová zlepšuje vstřebávání kalcia, magnézia a také vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E a K). Existují studie, které potvrzují to, že kokosový olej se nepromění na tělesný tuk tak rychle jako jiné tuky a oleje, protože v něm obsažené nasycené mastné kyseliny se skládají ze středně dlouhých řetězců (tzv. MCT - Medium Chain triglycerides), které mají řadu pozitivních účinků pro organismus a spálit se spíše než mají šanci se v těle usadit jako tělesný tuk.