např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Superpotraviny s největší antioxidační aktivitou

    Které ze silných superpotravin obsahují nejvíce antioxidantů? Které superpotraviny mají extrémně silnou antioxidační aktivitu? To si povíme v tomto článku.

     

    Superpotraviny a antioxidantyJasně, už jste to slyšeli miliónkrát - nejlepší způsob, jak zůstat zdravý, je jíst širokou škálu potravin, které jsou velmi bohaté na vitamíny. Ale právě najít onu širokou škálu potravin může být někdy obtížné. A právě od toho jsou zde superpotraviny, které obsahují obrovské množství zdravých látak. Jsou až po okraj plné vitaminů, minerálních látek a antioxidantů, které minimalizují poškození buněk - to pak může vést k onemocnění srdce, k rakovině, Alzheimerově chorobě a dalším nemocem. 

    Superpotraviny a antioxidanty

    Superpotraviny v sobě skrývají sílu zejména v podobě antioxidantů. Pravidelný přísun antioxidantů do vašeho těla může snižovat riziko vzniku zánětů a různých chorob. To je ten hlavní důvod, proč byste potraviny s antioxidanty měli pravidelně vyhledávat.

    Které superpotraviny obsahují nejvíce antioxidantů

    Pokud hledáte velmi silné zdroje antioxidantů, zaměřte se zejména na tyto potraviny:

    1. Fialové, červené a modré hroznové víno

    Hrozny, zejména ty tmavé barvy, jsou plné fytolátek a antioxidantů, které nás mohou chránit před rakovinou a srdečními chorobami. Zejména dvě z těchto fytolátek - antokyany a proanthocyanidin, jsou obzvláště dobré pro náš imunitní systém. Hrozny obsahují také vitamín C a selen.

    2. Borůvky

    Nedávné studie na zvířatech ukazují, že borůvky mohou pomoci chránit buňky před poškozením volnými radikály a také bojují proti zánětům v těle. Borůvky obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Je známo, že posilují imunitní systém, obsahují také další fytochemikálie, které mohou pomoci chránit nás před rakovinou a srdečními chorobami.

    3. Červené ovoce

    Malé červené ovoce, zvláště maliny a jahody obsahují kyselinu Ellagovou a další fytochemikálie, které mohou přispět k ochraně proti rakovinotvorným látkám v potravě a životním prostředí.

    4. Ořechy

    Ořechy jsou jednou z nejvíce vyvážených potravin na planetě. Nabízejí super dávku "zdravých" tuků spolu s menším množstvím bílkovin a sacharidů. Každý typ ořechů nabízí jedinečný profil minerálů, fytochemikálií a druhu tuku. Vlašské ořechy nabízí nejvyšší podíl rostlinných omega-3 mastných kyselin, zatímco para ořechy jsou velmi dobrý zdroj selenu. Většina oříšků také obsahuje cenné fytochemikálie, jako je například resveratrol a rostlinné steroly, které pomáhají snižovat cholesterol.

    5. Tmavě zelená zelenina

    Pepek námořník měl pravdu, špenát si rozhodně dejte. Také brokolice, kedlubny a kapusta jsou rovněž zdroje velmi cenných látek. Mají vysoký obsah živin, které pomáhají bojovat proti nemocem, včetně vitaminů C, E a A, a vápníku. Jsou také dobrými zdroji hořčíku a draslíku.

    Tmavězelená zelenina doslova přetéká antioxidačními fytochemikáliemi, jako kaempferolem, které mají vlastnosti potlačující rakovinné bujení. Hlávkový salát, kapusta a podobná zelenina v sobě nabízí lutein a quercetin, což jsou velmi silné antioxidanty.

    6. Sladké brambory a oranžová zelenina

    Klasické bílé a i sladké brambory poskytují našemu tělu důležité živiny, jako jsou vitaminy C a B6, draslík a důležitou vlákninu. Ale sladké brambory mají těchto živin více. Jsou také zdrojem dalších důležitých živin, jako je vápník a obsahují i monstrózní množství vitamínu A.

    Ostatní oranžová zelenina je také velmi bohatá na živiny a doslova nabitá fytochemikáliemi. Třeba mrkev má vysoký obsah vitamínu A.

    7. Čaj

    S každým douškem kvalitního čaje do sebe dostanete dvě silné fytochemikálie - antokyany a pro antokyaniny. Oba patří mezi silné antioxidanty, které pomáhají v boji proti zánětu. Přidejte k tomu zdravou dávku katechinů, antioxidantů, které brání poškození buněk. A to je jen začátek. Zejména zelený čaj obsahuje mnoho dalších ochranných fytochemikálií. 

    8. Celozrnné výrobky

    Přesedlejte z klasického pečiva na to celozrnné. Některé výzkumy ukázaly, že lidé, kteří jedí alespoň jednu porci celozrnných potravin denně, mají nižší riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Celá zrna poskytují zinek a selen, kromě toho také již mnohokrát zmíněné fytochemikálie.

    9. Luštěniny

    Ač to na první pohled nemusí být hned jasné, luštěniny jsou plné antioxidantů. Luštěniny jsou vlastně takový úžasný balíček živin, včetně mnoha vitamínů a minerálů. Sójové boby obsahují vitamin C, vápník, zinek a selen. Čočka a hrách jsou bohaté na kyselinu listovou a zinek. Černé fazole a klasické fazole v sobě mají vysoké množství kyseliny listové.

    10. Bylinky a koření

    Více než 400 druhů koření a bylin (ať už sušené a mleté) mají hodně vysokou antioxidační aktivitu. Máta peprná, nové koření, skořice, oregano, tymián, šalvěj, rozmarýn a šafrán - ty jsou hodně silné. Překvapivě, některé sušené koření - jako je bazalka, pažitka, kopr a petržel - ukázaly výrazně vyšší hladiny antioxidantů než jejich čerstvé protějšky.

    11. Kvalitní hořká čokoláda

    Kvalitní čokoláda obsahuje opravdu hodně antioxidantů. Obsah antioxidantů se zvyšuje s podílem kakaa v čokoládě. Dejte si kousek hořké čokolády s několika ořechy a sklenici červeného vína - získáte tak trojitou dávku antioxidantů.