např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Superproteinový bezlepkový bochník chleba podle Jamieho Olivera

    Zkuste si udělat tento výborný bochník chleba s chia a lněnými semínky podle Jamieho Olivera. Budete ho milovat. Jak Jamieho, tak ten výborník bochník.

    Co budete na tento superproteinový bezlepkový bochník potřebovat?

    • 7 g sušeného droždí,
    • 4 lžíce extra panenského olivového oleje,
    • 250 g cizrnové mouky,
    • 100 g mletých mandlí,
    • 50 g lněných semen,
    • 100 g smíšená semena, jako jsou chia semínka, mák, slunečnice, sezam, dýně,
    • 1 snítka čerstvého rozmarýnu,
    • 4 velké vejce,
    • 3 čajové lžičky Marmite (britská pomazánka vyráběná z kvasnicového extraktu, prodává např. Tesco)

    Jak na přípravu?

    1. Předehřejte troubu na 190ºC. Vyložte si zhruba 1,5 litrovou formu na pečení chleba pečícím papírem. Naplňte džbánek s 375ml vlažné vody, přidáme droždí a olej, promícháme vidličkou, až se spojí a ponecháme stranou po dobu 5 minut. Cizrnovou mouku, mleté ​​mandle a všechna semínka nasypeme do velké mísy se špetkou mořské soli a uděláme důlek. Natrháme a jemně nasekáme lístky rozmarýnu a přidáme k mouce.
    2. Rozbijeme vejce, přidáme k nim směs Marmite, promícháme a přidáme ke kvasnicím. Směs prošleháme a postupně přisypáváme mouku smíchanou se semínky a rozmarýnem. Nelekejte se, směs bude spíše tekutější a nebude úplně připomínat klasické těsto. Připravenou směs nalijeme do formy.
    3. Nyní máte dvě možnosti, jak chléb zakončit – upéct ihned, chléb bude nakynutější a bude chutnat fantasticky. Nebo těsto přikrýt a uložit přes noc v lednici. Tím umožníte rozvíjení kyselejších příchutí. Obě varianty jsou vynikající.
    4. Pečeme ve středu trouby zhruba 45 minut nebo prostě dozlatova. Zkusíme špejlí. Po upečení je dobré chléb položit na drátěný stojan a nechat vychladnout po dobu alespoň 20 minut před jídlem.

    A jak může bochník vypadat? Třeba jako ten náš...