např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

TOP 23 nejlepších superpotravin

    Možná si taky pokládáte otázku – co to vlastně jsou, ty „superpotraviny“, (z anglického „superfoods“) o kterých se v poslední době všude píše? Čím přesně jsou tak super?

    Co jsou to vlastně superpotraviny?

    Možná si taky pokládáte otázku – co to vlastně jsou, ty „superpotraviny“, (z anglického „superfoods“) o kterých se v poslední době všude píše? Čím přesně jsou tak super?

    Některé potraviny (především ovoce, zelenina, obiloviny, ořechy a semena) jsou zvláště bohaté na základní živiny, včetně vitamínů, minerálů a antioxidantů. Od avokáda po cuketu jde o vysoce výkonné potraviny, které pomohou zlepšovat naše zdraví. Některé superpotraviny pocházejí z našich luhů a hájů (například česnek), ale mnoho superpotravin má jeden společný znak - pocházejí z hodně exotických zemí.

    Proč je tomu tak, se můžeme pouze domnívat. Mezi jednu z teorií patří jednoduše moudrost matky přírody. Ta, ve své dokonalosti, připravila koncentrovanou zásobárnu vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek pro obyvatele nehostinných a drsných podmínek na místech, která právě velmi často mimo Evropu najdeme. A právě díky těmto velmi náročným podmínkám, jako např. poušť nebo vysoká nadmořská výška, se rostliny naučily zadržovat v sobě co nejvíce důležitých látek, klíčových pro jejich přežití.

    Seznam těchto super potravin může být různě dlouhý a různorodý. Zatím žádná jednotná verze neexistuje. My vám přinášíme seznam těch notoricky i méně známých superpotravin, včetně jejich přínosu pro naše zdraví.

    Nejlepších superpotraviny a důvody proč jsou super

    Zelený ječmen

    Na pultech lékáren nebo v regálech drogerií, v oddělení se zdravou výživou jste jej už určitě zahlédli. Zelený nebo mladý ječmen – tak se obvykle nazývá jemný zelený prášek, který v poslední době velmi získává na popularitě. Mladé zelené lístky ječmenu překypují úžasnou kombinací velmi důležitých živin. Složení ukazuje na přítomnost 20 aminokyselin, z nichž 8 si lidské tělo neumí vyprodukovat samo. Na rozdíl od zrn ječmene, se kterými se pak dále pracuje, je zelený ječmen přirozeně bezlepkový. Mimo jiné obsahuje mladý ječmen velké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Přečtěte si, na jaké nemoci může pomoci zelený ječmen.

    Chlorella

    Jde o druh jednobuněčné řasy, která se dokáže velmi rychle množit v čerstvé vodě. Přestože byla chlorella objevena kolem roku 1890, popularitě se začíná těšit především až v poslední době, kdy se lidé začali více zajímat o zdravý životní styl. Přitažlivá je obsahem široké škály minerálů, vitamínů, aminokyselin, chlorofylu a antioxidantů. Unikátní složkou chlorelly je však tzv. chlorellový růstový faktor (CGF). Již dlouhá léta se vědci zabývají právě výzkumem tohoto faktoru a ukazuje se, že podporuje regeneraci tkání, především dělení a růst buněk. Posiluje schopnost organismu likvidovat cizorodé bakterie a má pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost lidského těla.

    Kustovnice čínská neboli Goji

    Jeden z klenotů čínské medicíny – i tak je nazývána Kustovnice čínská, známá taktéž pod názvem Goji. Rostlina z čeledi lilkovitých je v Číně považována za nepostradatelný potravinový doplněk. Konzumují se sušené plody červené barvy, které by měly pomoci s posílením imunitního systému a mozkové činnosti, chrání před onemocněním srdce a rakovinou, a také zlepšují průměrnou délku života. Obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, ale protože nebylo přesně stanoveno doporučené množství pro konzumaci, je lépe užívat ji přiměřeně.

    Kokosový olej

    O tom, zda kokosový olej opravdu patří mezi superpotraviny se stále ještě vedou diskuze. Nicméně, je potřeba uznat, že i on se v poslední době těší veliké oblibě. A to nejen pro svoje takřka univerzální použití. Můžete jej užívat jako doplněk stravy, můžete jej využít při vaření v kuchyni, ale také jako tělovou a vlasovou kosmetiku. Olej je získáván z jader zralých kokosových ořechů. A čím je vlastně tak zázračný? Chrání před srdečními onemocněními zvýšením dobrého cholesterolu - snižuje poměr špatného a zvyšuje poměr dobrého cholesterolu. Napomáhá při léčbě podvýživy, protože je snadno stravitelný a dobře se vstřebává. Ničí choroboplodné zárodky bakterií, hub, kvasinek a virů. A to je jen zlomek pozitivních účinků, které jsou mu připisovány. Dále bělí zuby nebo je perfektní pro pokožku i vlasy. Přečtěte si také článek o kokosovém oleji a jeho vlivu na zdraví.

    Spirulina

    Dalším, zdánlivě nenápadným zázrakem, který je často řazen mezi superpotraviny je právě tato modrozelená sinice názvem Spirulina. Spirulina je často mylně řazena mezi řasy, nicméně jedná se o sladkovodní sinici. Již starověcí Aztékové ji využívali jako primární zdroj bílkovin, ale mimo to také obsahuje velmi významnou kombinaci vitamínů a minerálů, které doplňují energii. Pro vegetariány a vegany představuje náhradu za proteinové přípravky ze živočišných zdrojů. Mezi pozitivní účinky, které jsou jí připisovány, patří například to, že má pomáhá při ledvinových onemocněních, zvyšuje obranyschopnost a přispívá k rychlejšímu hojení ran.

    Chia

    Ch-ch-ch-chia! Šalvěj hispánská – tento název vám možná nic neřekne. Ale Chia semena, ty už jste určitě ve zdravé výživě nebo obchodě s farmářskými potravinami potkali. Nenápadná malá černá semínka podobná máku obsahují nejvíc esenciálních mastných kyselin ze všech známých rostlin.  Navíc, obsahují asi 5x víc vápníku než mléko, najdete v nich zhruba dvojnásobek draslíku než v banánech a asi třikrát víc železa než ve špenátu.

    Quinoa

    Tato maličkatá semínka, která k nám přicestovala až z Latinské Ameriky, stále více získávají na popularitě. Ne nadarmo se jí říká vzácný poklad Inků. Quinoa je nutričně velmi bohatá. S mírnou, ořechovou chutí a texturou podobnou rýži nebo kuskusu, Quinoa, je jednou z mála zrna potravin, která poskytuje všech devět esenciálních aminokyselin, které naše tělo nemůže vyrábět samo. Je velmi bohatá na bílkoviny a neobsahuje lepek.

    Řecký jogurt

    Pravděpodobně ho bezpečně znáte – tučnější a krémovější bratranec jogurtu je nabitý bílkovinami a probiotiky. Nasytí vás, zlepší trávení a posílí váš imunitní systém. Navíc je skvělý jako náhrada zakysané smetany nebo dokonce i majonézy.

    Borůvky

    Mezi nutriční „superstar“ nabité vlákninou a vitamínem C, patří nám nijak neznámé borůvky. Možná to víte, možná ne, ale jsou také velmi dobré v prevenci proti rakovině, pomáhají při léčbě cukrovky nebo čistí ledviny. A to je jen zlomek vlastností, jež bývá borůvkám připisován.  

    Kapusta

    Tato, ne vždy populární košťálová zelenina, které je hned několik druhů, poráží všechny ostatní z hlediska výživy. A to proto, že obsahuje více antioxidantů než většina ostatních druhů ovoce a zeleniny. Je to také fantastický zdroj vlákniny, vápníku a železa. Připravíte si ji prakticky jakýmkoliv způsobem, od vařené nebo dušené na pečené. V tom tkví její kouzlo.

    Ovesné vločky

    S vysokým obsahem vlákniny, antioxidanty, a tunou dalších živin u tohoto častého základu zdravé snídaně jádro bylo prokázáno, že pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi, pomáhají také při trávení, a dokonce i zlepšují metabolismus. A dají se využít na nekonečně mnoho způsobů.

    Zelený čaj

    Toto starověké tajemství zdraví bylo používáno jako přírodní lék na téměř všechno - od rakoviny až po srdečních choroby. A v čem vlastně tajemství zeleného čaje spočívá? Antioxidanty! Hlavním superhrdinou je zde epigallocatechin gallát (EGCG), což je fytochemikálie, která zpomaluje růst buněk. A to by mohlo pomoci zabránit růstu některých druhů rakoviny.

    Brokolice

    I když všichni členové rodiny brukvovité zeleniny, jsou super zdravé, brokolice vyniká mimořádně vysokou hladinou vitaminu C a kyseliny listové (což může snížit riziko srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny a cévní mozkové příhody). Tato chuťově výtečná zelenina je plná vitamínů a minerálů. V poslední době se objevily studie, jež potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

    Losos

    Na našem trhu poměrně dobře dostupná ryba je plná bílkovin a zdravé dávky omega-3 mastných kyselin. Současné studie naznačují, že může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. A jako bonus navíc – losos také chrání kůži před sluncem a škodlivými účinky UV záření.

    Špenát

    Antioxidanty, protizánětlivé látky a vitamíny, které podporují nejen zdravé kosti, jsou tím, co je na této populární listové zelenině tolik pozoruhodné. Jen jeden šálek špenátu obsahuje až 12% doporučené denní dávky vápníku a dostatek vitaminu K, což pomáhá zabraňovat úbytku kostní hmoty. Mimo to je špenát známý pro vysoký obsah železa, které hraje zásadní roli ve zdravé funkci červených krvinek, pomáhá obnovit energii a zvýšit vitalitu.

    Pistácie

    Tyto malé zelené oříšky za svou zemitou chutí skrývají spoustu bílkovin a vlákniny. Navíc jsou přirozeně bez cholesterolu. Jedna porce těchto ořechů má téměř tolik draslíku jako jeden malý banán.

    Vejce

    Relativně levný zdroj bílkovin nabitý živinami – proto si jistě vejce zaslouží status superfood. Jedno velké vajíčko obsahuje asi jen 70 kalorií a nabízí šest gramů bílkovin. Vejce jsou také výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro normální funkci těla a zdravé srdce.

    Mandle

    Tyto tučné oříšky, které pocházejí ze starověké Mezopotámie a Číny patří mezi nejvíce nutričně hodnotné. To znamená, že nabízejí nejvyšší koncentraci živin v poměru na kalorie v jedné porci. Porce s obsahem 191 kalorií obsahuje zároveň 3,4 gramů vlákniny (což je asi 14 % doporučené denní hodnoty) a zdravou dávku draslíku, vápníku, vitaminu E, hořčíku a železa. Navíc je můžete jíst třeba i jako máslo!

    Zázvor

    Lehce pikantní zázvor byl používán po celá léta nejen jako lahodné dochucovadlo, ale zároveň i jako přírodní lék na všechno - od podrážděného žaludku až k nežádoucímu zánětu. Můžete s ním bojovat proti nachlazení a chřipce, stejně jako jej mohou používat těhotné na těhotenské nevolnosti.

    Dýně

    Možná ji používáte spíš jen jako dekoraci podzim. Ale to by byla opravdu škoda, protože dýně je plná antioxidantů a vitamínů. Asi nejzajímavější je zde beta-karoten, provitamin, který tělo přeměňuje na vitamin A. A ten je velmi důležitý pro naše oči. Mimo to, dýně je tvořená z 90% vodou a zbytek je vláknina. Dýně je tedy ideální potravina pro očistu organismu.

    Jablka

    Taky to znáte? Denně jedno jablko a lékař je daleko. Ano, jablko je nejcennější poklad našich luhů a hájů. Nejen, že je skvělým nízkokalorickým zdrojem vlákniny, ale také obsahuje široké spektrum cenných látek, jako jsou vitamíny, minerály, enzymy a mnoho dalších. Navíc, je to ovoce vypěstované v našich podmínkách, a tedy naše tělo z něj dokáže vytěžit daleko víc, že z dovážených exotických druhů ovoce.

    Brusinky

    Brusinky seženete prakticky celoročně. Ať už jsou ve formě zavařeniny, džemu, čerstvé nebo sušené, brusinky mají příznivý vliv na náš organismus. Brusinky nám velmi pomáhají v boji proti zánětu, (často jsou právě užívané na infekce močových cest) snižují riziko srdečních onemocnění, zlepšují zdraví ústní dutiny, zabraňují kvasinkovým infekcím, a mohou dokonce zpomalovat růst některých nádorových buněk.

    Česnek

    Není to jen zbraň proti upírům :) je to navíc i účinný, již ve starověku známý lék. Ano, i v dnešní době se česnek se používá k léčbě vysokého krevního tlaku a srdečních choroby, dokonce bývá úspěšný i v boji proti některým typům rakoviny. Je znám pro svůj antibiotický a antiseptický účinek a působí také při nachlazení, chřipce a bolestech v krku. Některé studie naznačují, že česnekový extrakt může být použit také pro léčení kvasinkových infekcí u žen a problémy s prostatou u mužů.