např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Zelené potraviny - jak nám mohou pomoci?

    Po zelených potravinách jako po nutričních doplňcích lidé sahají, pokud si chtějí posílit imunitu, zredukovat hmotnost, zregenerovat či detoxikovat organismus. Přečtěte si něco o zelených potravinách také vy.

     

    zelené potravinyPo zelených potravinách jako po nutričních doplňcích lidé sahají, pokud si chtějí posílit imunitu, zredukovat hmotnost, zregenerovat či detoxikovat organismus. Nebo prostě proto, že chtějí pro své tělo to nejlepší a jde jim o to, co jedí. Populární je zejména mladý zelený ječmen a zelené řasy, chlorella pyrenoidosa nebo spirulina. Mnozí nutriční poradci tyto potraviny doporučují pro vysoký obsah různých vitamínů, minerálů, stopových prvků, esenciálních mastných kyselin, enzymů, aminokyselin.

    Detoxikační účinky i kvalitní nutriční hodnoty

    Kromě nutriční hodnoty se často také zdůrazňují jejich detoxikační účinky. Chlorella pomáhá stimulovat líné a málo aktivní tlusté střevo a podle některých odborníků má výrazné detoxikační vlastnosti, za které vděčí jedinečné struktuře buněčné stěny.

    V knize Detoxikace prof. RNDr. Kateřiny Horákové, DrSc., což je odbornice na zdravou výživu se dočteme, že vědci v 70. letech minulého století objevili, že buněčná stěna chlorelly kromě celulózových mikrovláken obsahuje i sporopollein - polymerovanou látku na bázi betakarotenu, která dokáže na sebe navazovat různé škodlivé látky, zejména těžké kovy, ale také pesticidy a insekticidy.

    Ty se navážou na části buněčné stěny chlorelly a vyloučí se z těla obvykle již v neškodné formě. Autorka dále uvádí, že chlorofyl, který působí jako dezinfekční prostředek a přirozené antibiotikum a chlorellin v této řase zbavují střevo nežádoucích mikroorganismů, a tím ho pomáhají udržet čisté. Navíc, růstový faktor CGF má výrazné probiotické účinky tím, že stimuluje růst užitečných laktobacilů a současně pomáhá "opravit" poškozenou střevní tkáň.

    Chlorella patří podle odbornice k nejvíce prozkoumaným potravinám, a to zejména díky rozsáhlým výzkumem v Japonsku a USA. Chcete-li užívat chlorellu, neměli byste podle odbornice podcenit význam dostatečného příjmu tekutin, což může vyvolat některé obtíže, jako například bolesti hlavy nebo zácpu, a navíc i proto, že v případě zelených potravin konzumujete silně koncentrovanou sušinu.

    Podívejte se na benefity vybraných zelených potravin:

    Zelený ječmen

    Mladý (neboli zelený) ječmen a jeho nejsilnější vlastnosti:

    • Je přirozený a komplexní: obsahuje v organické formě vitamíny, minerály, stopové prvky, nukleové kyseliny, aminokyseliny, antioxidanty a chlorofyl, které komplexně působí na celý organisms.
    • Má velmi silné antioxidační a protizánětlivé účinky, které snižují riziko vzniku rakoviny a chronických chorob a odstraňuje Pouch.
    • Výrazně posiluje imunitní systém, čímž zpomaluje stárnutí.
    • Výrazně posiluje a regeneruje játra, což se projeví ustoupení ekzémů a zlepšením zraku.
    • Zlepšuje psychiku a vytváří pocit štěstí.
    • Odstraňuje překyselení vnitřního prostředí organismu a zejména krve, od které se odvíjí zdraví. Pokud Ph krve začne klesat směrem ke kyselosti, pociťujeme únavu a začínají vznikat různé choroby.

    Chlorella Pyrenoidosa

    Chlorella Pyrenoidosa a její nejsilnější vlastnosti:

    • Obsahuje v organické formě všechny aminokyseliny, vitamíny, minerály, stopové prvky, chlorofyl, nukleotidy a vlákninu, které komplexně působí na celý organismus.
    • Obsahuje 60% organických bílkovin
    • Má výrazné detoxikační vlastnosti - odstraňuje i těžké kovy z těla.
    • Má protizánětlivé, protivirové a protiplísňové účinky.
    • Odstraňuje překyselení organizmu.Upravuje trávení a je prevencí rakoviny tlustého střeva.
    • Posiluje imunitní systém.
    • Působí proti únavě a depresse.
    • Má deodorační a dezinfekční účinky.

    Spirulina

    Je zelenomodrá jednobuněčná řasa, která roste v teplých subtropických a neznečištěných jezerech. Její buněčná stěna nemá celulózu, čímž je stravitelná v lidském organismu na 85-95%. Patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem proteinů (55-70%) s esenciálními, i neesenciální aminokyselina (bez přítomnosti tuku a cholesterolu). Pro nízký obsah sacharidů (15-25%) a lipidů (5%) je vhodným potravinovým doplňkem s minimem kalorií (10g / 10 kalorií).

    Spirulina obsahuje ve velké koncentraci žlutooranžové barviva karotenoidy, hlavně beta karoten, zelené barvivo chlorofyl a modré barvivo fykocyanin, který hlavně zvyšuje biologickou využitelnost železa. V 9% jsou přítomny minerální látky a stopové prvky (železo, vápník, hořčík a chrom), také vitamíny (B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin, kys. listová, inositol a vit. E) a i enzymy a polyaminy.

    Spirulina a její hlavní benefity

    • spirulina je nutričním zdrojem energie
    • snižuje pocit únavy
    • stabilizuje
    • snižuje chuť k jídlu
    • chrání nervový systém
    • má antidiabetické, detoxikační, antitoxické, antivirové, antikarcinogenní a hypocholesterolemický účinky
    • je vhodná při léčbě kardiovaskulárních onemocnění,
    • je super při léčbě anémie, artritidy, astmatu, poškození pokožky slunečním působením, poškození jater alkoholem, při chronické otravě arsenem,
    • perfektní na stimulaci imunitního a lymfatického systému, při novotvorbě krevních elementů,
    • na zpomalení stárnutí,
    • na zvýšení laktobacilů ve střevech (až o 327%),
    • k odstranění deficitu zinku,
    • ve stomatologii při problémech v ústní dutině
    • vhodná i během těhotenství a kojení na zvýšení plazmatické hladiny vit.E, železa a hemoglobinu,
    • v pediatrii na zlepšení vidění, růst tkáně, posílení imunity proti chronickým infekcím a u kojenců se může podávat spirulina denně 2g jako prevence po celý život

    Používá se ve formě tablet, je možné ji dát jako přísadu do jídla nebo tekutin. Spirulina neobsahuje těžké kovy, ani nežádoucí bakterie, není zamořená pesticidy a nebyly prokázány nežádoucí účinky, ani toxické vedlejší účinky na lidský organismus. Dávkování 3x denně 2-4 tablety s jídlem.