např. Goji, Chia, Chlorella, ...

Nákupní Košík

košík je prázdný

Zelený ječmen a jeho zásadotvornost

    Zelený ječmen je zásadotvorný. A proč je pro naše tělo a pro naše zdraví zásadité prostředí tak důležité? To se dozvíte v tomto článku.

     

    zásadotvorný zelený ječmenZnečištěné životní prostředí a nevhodné stravování vede k překyselení organismu. Hlavně složení běžné současné stravy je výrazně "kyselinotvorné", což může přispět k narušení naší acidobazické rovnováhy. Proto i zásadotvornost nápojů jako takových nabírá v dnešní době na významu. Jak je na tom se zásadotvorností zelený ječmen?

    Acidobazická nerovnováha v těle může být příčinou vzniku mnoha nemocí

    Již v roce 1998 byl v odborném časopise Journal of Nutrition publikován článek, který upozorňoval na nevyváženou stravu s převahou bílkovin, která podporuje produkci kyselin v ledvinách a nadměrnou ztrátu vápníku, což nepříznivě ovlivňuje kosti. Proto autoři doporučovali doplnit bílkovinnou stravu množstvím alkalicky působících potravin jako zelenina a ovoce. Současná medicína založená na přírodních principech - naturterapie vychází z názoru, že právě acidobazická nerovnováha v těle může být jedním z hlavních důvodů vzniku mnoha nemocí. Ovlivnění acidobazické rovnováhy není ani v oblasti tradiční medicíny zcela neznámé, totiž modulace pH v specifických orgánových systémů, např. v ledvinách se používá ke kontrole tvorby kamenů a vylučování toxinů, jakož i na detoxikaci.

    Zásadotvorné potraviny

    Strava je zároveň i jednou z nejlepších možností, jak lze vnitřní pH těla udržovat na správné - mírně zásadité úrovni. Dobře nám poslouží především potraviny bohaté na minerální látky - hlavně zelenina a ovoce, které obsahují minerály látky vázané v organické formě. Pro objektivnější porovnávání potravin z hlediska schopnosti upravovat pH vytvořili vědci tzv. PRAL index -Potential Renal Acid Loads, který lze matematicky vypočítat na základě poměru kationtů a aniontů v jednotlivých potravinách. Malou hodnotou PRAL se vyznačují kyselinotvorné potraviny jako mléko, sýry, chléb nebo hrách. Naopak vysokou PRAL hodnotu mají zásadotvorné potraviny a patří sem hlavně různé druhy zeleniny a ovoce.

    Kde pramení zásadotvornost nápojů?

    Zelené nápoje se řadí mezi potraviny s vysokým obsahem minerálních látek. 100g sušené šťávy z listů zeleného ječmene obsahuje téměř 30% minerálů! Toto unikátní složení řadí nápoj ze zeleného ječmene mezi potraviny s vysokým zásadotvorným potenciálem. Další výhodu šťávy z mladého ječmene je organická forma obsažených minerálních látek a živin, které jsou vázány v přirozené formě. Zásadotvornost nápojů jako zelený ječmen se tak stává důležitým prvků ve výživě.